Hindistan’da bir bakanın ‘Kanser ilahi adalettir’ sözlerine tepki yağıyor

Hindistan’da, Asam Eyaleti Sağlık Bakanı Himanta Biswa Sarma’nın, kanser hastalığının kişinin günahlarına karşı “İlahi adalet” olduğu şeklindeki açıklamasına tepkiler büyüyor.

Dış Haberler

Hindistan’da, Asam Eyaleti Sağlık Bakanı Himanta Biswa Sarma, dün Guwahati kentindeki bir törende yaptığı açıklamada, “Asilik yaptığımızda Allah bizi hastalıklara düşürüyor. Kansere yakalanmış gençler görüyoruz. Eğer işin arka planını araştırırsanız bunun bir ilahi adalet olduğunu göreceksiniz. İlahi adaletin sonuçlarını yüklenmeliyiz” demişti.

Kanser hastaları ve yakınları bakanın sözleri nedeniyle üzüldüklerini söylerken muhalefet partileri Sarma’nın sözlerini “talihsiz” diye niteledi ve kamuoyundan özür dilenmesini talep etti.

Muhalif Tüm Hindistan Birleşik Demokratik Cephesi Sarma’nın bu sözleri, “Eyalette kanserin yayılmasını kontrol almadaki başarısızlığını örtmek için” söylediğin belirtti.

'İLAHİ ADALETİ YAŞAMAMIZ GEREKİR'

Times of India gazetesinin haberine göre Sarma, “Tanrı günah işlediğimizde bize acı çektirir. Bazen kanser olmuş, kaza geçirmiş genç insanlar görürüz. Geçmişlerine bakarsanız bunun ilahi adalet olduğunu anlarsınız. Başka bir şey değil. İlahi adaleti yaşamamız gerekir” şeklinde konuştu.

Öte yandan, Sarma’nın açıklamaları, sosyal medya ağı twitterda büyük tepkilere sebep oldu. Hindistanlı gazeteci Samita Şarma, twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Ben kişisel bir olaydan bahsetmiyorum, ama kız kardeşimin, babasını kanser nedeniyle kaybeden bir kızı olduğunu söylemek zorundayım. Düşmanlarımın bile böyle bir hastalığa yakalanmasını asla istemem” ifadelerini kullandı.

Halkla ilişkiler uzmanı Riha Rayo ise twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Çok sevdiğim annemi kanser hastalığı sonucunda kaybettim. Bu açıklama, bütün kanser hastalarına hakarettir” dedi.

BAKANIN ÖZRÜ DE TEPKİ ÇEKTİ

İktidardaki Bharatiya Janata Partisi’nin üyesi Sarma daha sonra Twitter’dan özür diledi. Ancak aynı zamanda eleştirilere meydan okuyan tavrı, insanları daha da kızdırdı.

Sarma özür mesajında “Konuşmam kanser üzerine miydi ki? Sadece yeni işe başlayan öğretmenlere samimi bir şekilde yoksullar için çalışmaları gerektiğini anlattım. Bu bağlamda, samimi çalışmazsak karmamızın bozulabileceğini ve bir sonraki hayatımızda acı çekebileceğimizi söyledim. Bunun nesi duyarsızlık ki?” dedi.

2020'YE KADAR KANSER VAKALARI YÜZDE 25 ARTACAK

Hindistian Tıbbi Araştırmalar Konseyi, farkındalık ve test yapılmaması nedeniyle kanser hastalarının sadece yüzde 12,5’i hastalığın ilk aşamalarında tedavi görüyor.

Konsey, Hindistan’daki kanser vakalarının 2020 yılına kadar yüzde 25 oranında artacağını tahmin ettiğini açıkladı.