Helsinki'de Iraklıların pasaportlarını çaldılar

Finlandiya'ya sığınan yüzlerce Iraklı pasaportlarını dolandırıcılara kaptırınca, yeni pasaport alabilmek için Irak'ın Helsinki Büyükelçiliği önünde uzun kuyruklar oluşturuyor.


Sputniknews haberine göre Finlandiya'ya giden yüzlerce Iraklı ülkelerine dönmek için pasaport başvurusu yapınca pazartesi günü büyükelçilikteki tüm pasaportlar tükendi. Büyükelçilikte pasaport kalmayınca bazı Iraklılar hayal kırıklığı içinde ikamet ettikleri Kangasal'a döndüler.

Iraklılar yakınlarının hastalığı ya da ailevi sorunlar nedeni ile ülkelerine geri dönmek istiyorlar. En yaygın sebeplerden biri ise hayalini kurdukları yaşam koşullarını Finlandiya'da bulamamış olmaları.

"FİNLER GİBİ YAŞAYACAĞIMIZI SANMIŞTIM"

Fin gazetesi Helsingin Sanomat'ın haberine göre üç gün sokakta geceleyen Falem Obeid Ehlejil ise, Finlandiya'da osteoporoz hastalığından kurtulmak amacıyla iyi bir tedavi alamadığı için ülkesine dönmek istiyor.

Moghad Hassan isimli sığınmacının ise pasaportu var ama evine dönecek parası yok. Büyükelçilikten bu konuda yardım almayı uman Hassan, annesi Irak'ta hastaneye kaldırıldığı için evin büyük oğlu olarak Irak'a dönmek zorunda olduğunu anlattı.

Hassan, "Buraya İsveç üzerinden geldim. İş bulup, ailemi de buraya getirmeyi planladım. Burada Finler gibi yaşayacağımızı sanmıştım" diye konuştu.

Sığınmacıların birçoğu, Finlandiya Başbakanı Juha Sipila'nın sığınmacıları kendi evine yerleştireceğini açıklamasının ardından bu ülkeye gitme kararı aldığını söyledi. Bazıları ise Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sığınmacılara yönelik sıcak mesajlarının ardından Avrupa'ya geri dönme planları yapmaya başladı.