Haziran'dan bu yana Kürt petrolleri Türkiye üzerinden satılıyor

Hürriyet'in Wastington Temsilcisi Tolga Tanış, Ankara’nın Suriye ve Irak'ta PKK'yle gerilen Barzani ile anlaşarak Kürt petrolünü yeniden Türkiye üzerinden satmaya başladığını yazdı.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve PKK arasında Suriye'de, Şengal'de ve Irak'ın kuzeyinde gerginlik tırmanırken, Mesud Barzani'nin Türkiye yanlısı tutumunun nedenlerine ilişkin bir iddia ortaya atıldı.

Hürriyet Wastington Temsilcisi Tolga Tanış, Ankara’nın Suriye yüzünden PKK'yle gerilen Barzani ile anlaşarak Kürt petrolünü yeniden Türkiye üzerinden satmaya başladığını yazdı.

“Erbil’in bu yöntemle Bağdat'ı baypas ettiğini” ifade eden Tanış, Ankara’nın bu hamleyle hem Barzani’yi PKK’ye karşı yanına çektiğini hem de Musul'un geri alınması için şart olan Erbil ve Bağdat arasındaki dengeyi sarsarak ABD’yi zor durumda bıraktığını öne sürdü.

Tanış'ın yazısının ilgili kısmı şöyle:

Ancak bunun dışında, hazır Kürt kartı açılmışken, Erdoğan Obama'ya çektiği sürkontrla aslında bir hamle daha yaptı.

Ve PKK'yı vururken, Suriye yüzünden PKK'yla sürtüşen Barzani'yi de kendi kozuna çevirdi.

Nasıl mı?

Ben de bunu ilk defa hafta içi öğrendim.

Bağdat ve Erbil arasında varılan ama bir türlü istenen sonuca ulaşmayan petrol anlaşmasına son darbeyi vurup Haziran sonundan itibaren Kürt petrolünü yeniden Türkiye üzerinden Bağdat'ı baypas ederek satmaya başladı.

Böylece Barzani'yi iyice bağladı. Barzani de petrol ticareti nedeniyle tabandan gelen itirazlara rağmen kendi liderliğini tehlikeye atma pahasına PKK'yla çatışmalarda Türkiye'ye alan açtı.

*

Amerikalılar, sırf İncirlik'e erişim için böylece Ankara'dan üç gol birden yedi.

1) Müttefik ülkedeki istikrarın en önemli unsurlarından çözüm süreci rafa kalktı.

2) PKK-Türkiye çatışması, IŞİD'le savaşı tehdit edebilecek bir tırmanmaya dönüştü.

3) Musul'un geri alınması için şart olan Erbil ve Bağdat arasındaki denge tamamen sarsıldı. Kürtler, "Artık eskiye dönüş yok. Ya konfederasyon ya da Çek usulü ayrılık" demeye başladı. Bu mesaj da hafta içi Washington'a gelen Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Dışişleri Bakanı Falah Mustafa Bakir tarafından Obama Yönetimi'ne doğrudan iletildi.