Havana Kitap Fuarı okurları ağırlıyor

Bu yıl 27'ncisi düzenlenmekte olana, Havana Uluslararası Kitap Fuarı geçtiğimiz hafta kapılarını ziyaretçilere açtı.

Haber Merkezi

Bu yıl 27'ncisi düzenlenmekte olana, Havana Uluslararası Kitap Fuarı 1 Şubat Perşembe günü kapılarını ziyaretçilere açtı.

Fuar Havana'da, 11 Şubat tarihinde son bulacak. 27 yıldır, Küba Kitap Enstitüsü'nün (Instituto Cubano del Libro) yönetiminde düzenlenmekte olan uluslararası kitap fuarı, yalnızca Havana'da açılmakla kalmıyor, sırasıyla 4 ay boyunca ülkenin 15 eyaletini de dolaşıyor.

Küba Kitap Enstitüsü İkinci Başkanı Juan Carlos Santana Molina'nın verdiği bilgilere göre, koloni döneminin en görkemli simgelerinden olan Havana Kalesi, “La Cabaña”nın içerisinde -bir bölümünde- yer alan toplam, 4 182 m2'lik kapalı alanda faaliyet göstermekte olan Fuar'ın bu yılki onur konuğu, Çin Halk Cumhuriyeti. Ayrıca bu yılki Fuar, Havana'nın en eski semtlerini içeren ve neredeyse 300 yıllık tarihi mimarisinde birebir yansıtmakta olan, Havana Vieja'nın yeniden ayağa kaldırılmasında emeği geçenlerin en başında yer alan, Dr. Eusebio Leal Spengler'e armağan edilmiş. 75 yaşındaki Dr Leal aynı zamanda da önümüzdeki Nisan ayında yapılacak, Halkın Gücü Ulusal Meclisi'ne Havana Birinci Bölge'den milletvekili adayı gösterilmiş durumda.

YALNIZCA ÇOCUKLAR İÇİN YAYINCILIK YAPAN YAYINEVLERİ DE FUARDA

Fuar alanı içerisindeki bahçe ve parklarda ve Kale çevresinde, oldukça büyük ve içlerinde sayısız oyuncağın yer aldığı çocuk parkları, Havana Kitap Fuarı'nın en çarpıcı özelliklerinden. Küba Kitap Enstitüsü İkinci Başkan Juan Carlos, çocukların özellikle aileyle birlikte kitap okumaya özendirilmesi hedefinin çok ciddi bir şekilde ele alındığını ve tüm organizasyonun buna göre planlandığını söylüyor. Carlos'un verdiği bilgilere göre Küba'da 182 yayınevi faaliyet göstermekte ve bunlardan 3 tanesi yalnızca çocuklara yönelik yayın yapmakta. Ancak diğer pek çok yayınevi de çocuk ve gençlik serileri çıkartıyorlar.

Juan Carlos, yayınevlerinin büyük bir bölümünün Havana'da toplanmış olmasına karşın, Başkumandan Fidel Castro'nun ta Devrim'in başından itibaren bizzat ilgilenmesi sonucunda ülkenin hemen hemen her köşesinde en az birkaç yayınevinin faal olarak çalışmakta olduğunu aktarıyor. Tüm yayınevleri yasal güvence altında ve mali açıdan öncelikli olarak devlet tarafından desteklenmekte.

1 YILDA 4 MİLYONDAN FAZLA KİTAP BASILDI

Küba'da geçtiğimiz yıl 700'den fazla başlığı içeren, 4 milyondan fazla kitap basılmış. Bunların tamamı bu yılki Fuar'da yer almakta. Ayrıca Fuar'a, 35 ülkeden, 104 yayınevi de katılmış. Ancak katılımcılar arasında henüz Türkiye yer almıyor. Juan Carlos, önümüzdeki fuarlarda Türk yayınevlerini de görmek istediklerini, hatta Türkiye'nin şeref konuğu olacağı bir kitap fuarının Küba ve tüm bölge ülkeleri için oldukça ilgi çekici olacağını iletiyor. Küba yayınlarının hemen hemen yüzde 30'unu çocuk ve gençlik kitapları oluşturuyor. Bu yüzden de Fuar ziyaretçileri arasında gençlerin ve çocukların çokluğu hemen göze çarpıyor. Yine Carlos'un verdiği bilgiye göre geçen yılki Fuar'ı (yalnızca Havana'dakini) 550 binden fazla kişi ziyaret etmiş ve Fuar süresince satılan kitapların sayısı 1 milyonu epeyce geçmiş. Küba'nın toplamda yaklaşık 11 milyon, Havana'nınsa yaklaşık 3,5 milyon nüfusa sahip olduğu göz önüne alınırsa bu rakamlar oldukça çarpıcı. Bu yıl, ilk dört günkü ziyaretçi yoğunluğuna bakıldığında, bu sayıların daha da yükseleceği tahmin ediliyor.

Havana 27. Uluslararası Kitap Fuarı'nın Türkiyeli okurları ilgilendiren bir yanı da var. Geçtiğimiz yıl Yazılama Yayınları tarafından Türkçe basımı yapılan, Fabián Escalante'nin, “Kennedy Cinayeti: Bilinenin Ötesinde” adlı kitabı Küba'da 2017'nin en çok satan kitabı olmuş. Escalante'ye, 8 Şubat günü yapılacak bir törenle ödülü verilecek. Yine Yazılama Yayınları tarafından 2016 yılında basılan, “Raúl Castro: Devrimci Bir Yaşam” adlı kitap da Küba'da 2016'nın en çok satan kitabı olmuştu.