'Havacıların imamı' Adil Öksüz, Clinton'a bağış mı yaptı?

Türkiye'nin peşinde düştüğü "havacıların imamı" olduğu iddia edilen Adil Öksüz'ün, Hillary Clinton'ın bağışçısı olduğu belirtiliyor.

Dış Haberler

Darbe girişiminin ardından "havacıların imamı" olduğu iddia edilen Adil Öksüz'ün, 2014'te Hillary Clinton için bağış verdiği iddia edildi.

USA Today'den Paul Singer'ın iddiasına göre, her yerde aranan Öksüz'ün, 2 yıl önce kurduğu düzmece şirket ile Clinton için kurulan bağış komitesi Ready Pac'e 5 bin dolar bağışta bulunduğu belirtildi. Gazete, Gülen Cemaati’nin ABD seçimlerinde yasadışı yollarla yüzbinlerce dolarlık yardım yaptığından şüphelenildiğine dönük aylar öncesinde bir haber daha yapmış, haberde Kongre üyelerinin Ekim ayı boyunca gerçekleştirdiği 200’den fazla yurtdışı gezisinin Cemaat tarafından gizlice fonlandığı iddia edilmişti.

Clinton 'ın kampanyasını yürüten ekip, USA Today'in iddiasını yanıtlamadı.

İddiaya göre bağış, Harmoni Şirketler adına, 27 Haziran 2014'te yapıldı. 2010'da kurulan şirketin yaptığı tek bağışın, bu olduğu bildiriliyor.

Şirketin bir kağıt üretim şirketi olduğu iddia edilse de, şirket bilgilerinde belirtilen telefon numarasına ulaşılamıyor ve şirketin gösterdiği adres Lodi karayolu üzerinde bir ikinci el araba satışı mekanı.

GÜLEN'LE İLİŞKİDE OLAN BAŞKALARI DA BAĞIŞÇI LİSTESİNDE

ABD'de, yabancıların kampanya bağışçısı olmasına izin verilmiyor ancak yabancıların sahibi olduğu şirketler bağış yapabiliyor. Öte yandan Öksüz'ün kurduğu şirketin, bağış yaparken ABD finans yasalarına uygun davranıp davranmadığı bilinmiyor.

Bağış, kampanya için Lodi şehrinde aynı gün yapılan onlarca Türk kaynaklı bağıştan yalnızca biri. Diğer bağış kaynakları da ya artık var olmayan ya da hiç var olmamış şirketler. Toplam bağış miktarının 62 bin doları aştığı belirtiliyor. Bahsi geçen bağışçıların bir bölümünün, Clinton'ın başkanlık kampanyasına da destek veren kişiler olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan bir diğer önemli iddia ise, bağışçıların çoğunun Fethullah Gülen'in destekçileri olduğu ve kendisiyle ilişkilerinin açıkça bilindiği.

AYNI GÜN BAŞKA BAĞIŞLAR DA GÜLEN EKİBİNDEN GELMİŞ

Öksüz'ün şirketinin yanı sıra, aynı gün aynı bölgede 7500 dolar bağışlayan kişi Abdulhadi Yıldırım, LinkedIn sayfasına göre, "Harmony İşletmelerde İcra Direktörü." Yıldırım'ın belirttiği adresler ve telefon numaralarına ulaşılamıyor. Bağış yapan diğer şirketin başındaki isim ise Mustafa Urgulu. 12,500 dolar bağış yapan bu şirkete de, şu anda ulaşılamıyor. Öte yandan Urgulu'nun, Demokratların düzenli bağışçısı olduğu biliniyor.

Gülen bağlantılı Türk Kültür Merkezi Eski Başkanı Recep Özkan'ın Clinton'a 500bin ile 1 milyon dolar arasında para aktardığı iddia ediliyor. Türk Kültür Merkezi, Sema Eğitim, Apple Eğitim Hizmetleri, Türki-Amerikan İşletme Ağı, Global Spektrum Kuruluşu ve Türk Amerikan İletme Konseyi gibi kurumlarla bağlantısı olan Gülen bağlantılı Gökhan Özkök’ün de, bağış kampanyasına destek verdiği bildirliyor.

Clinton 2009'da dirseğini kırdığında, Özkök kendisine gönderdiği mesajında "Gülen'in dualarını da size iletmek isterim" demişti.

USA Today, Özkök ve Özkan'a, konu hakkında bilgi almak için ulaşamadıklarını belirtti.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Adil Öksüz gözaltına alınmış, serbest bırakıldıktan sonra ise izini kaybettirmişti.

Geçtiğimiz ay USA Today'e konuşan Gülen, kendisinin ve cemaatinin darbe girişimiyle hiçbir ilgisi olmadığını söylemişti.