Haseke'de ateşkes görüşmeleri

Suriye'nin Haseke kentinde YPG ile Ulusal Savunma Kuvvetleri arasında haftasonu başlayan çatışmalar, 24 saatlik ateşkesle birlikte durdu.

YDH'den Hasan Sivri'nin haberine göre, Haseke'de 2 gün süren çatışmalardan sonra 24 saatlik ateşkes sağlandı. Yerel kaynaklara göre dün akşam 22.00 sıralarından beri kentte sessizlik hakim. Dün sağlanan ateşkesin ardından Haseke'de bir araya gelen bazı yerel temsilciler ise bugün saat 11.00'de yine bir araya gelecek.

Kürt haber ajansı ANHA da dün geceden beri Haseke'deki cephelerde sessizliğin hakim olduğunu aktardı.

Kürtlere yakın ARA News'in Haseke'deki kaynaklarına dayandırdığı habere göre, pazar akşamı Şam'dan gelen üst düzey bir yetkili ile YPG'li komutanlar bir araya geldi ve 24 saatlik bir ateşkese imza attı.

24 saatlik ateşkesin ardından ''sürekli çatışmasızlığın'' devam etmesi için ayrıntıları konuşacaklarını da ifade eden taraflar, ateşkesin bozulması durumunda ise bedelinin ağır olacağına da dikkat çekti.

Muhaliflere yakın kaynaklar ise Şam'dan gelen üst düzey yetkilinin General Ali Memlük olduğunu iddia ediyor. General Ali Memlük, Ulusal Güvenlik Ofisinin başında yer alıyor.

Ali Memlük'ün aynı zamanda yönetim yanlısı Ulusal Savunma Güçlerinin (NDF) başındaki Fadi Hantuş'u tutuklattığı iddia ediliyor. Fadi Hantuş'un tutuklandığına dair iddia başka yerel kaynaklar tarafından da aktarıldı.

Şam'ın Haseke'ye Ali Memlük'ü göndermesi, Şam'ın bu çatışmalara nasıl baktığına dair önemli işaretler veriyor.

Şam'ın üst düzey yetkili ile Haseke'deki çatışmanın önüne geçmek istemesi, Kürtlerle çatışma veya yeni bir cephe istemediğini -en azından şimdilik- gösteriyor. Bölgedeki dengeler ise çatışmaların tekrar patlak vereceğini gösteriyor.

Bir kaç ay önce Arap aşiretlerinin Haseke kırsalında IŞİD'e karşı kurduğu Komandolar Birliği de YPG ile çatıştı.

Bugün saat 11.00'de gerçekleştirilecek görüşmeye ise Kürt Aşiret Meclisinden Abdullah Fatimi, Kiliseler ve Sivil Barış Meclisinden George Tibu, siyasi isimlerden komünist ifadesi ile aktarılan Malul Amro, dini şahsiyetler ve Haseke valisi katılacak.

IŞİD VE MUHALİFLER
IŞİD çatışmalardan memnun iken muhalifler, çatışmaların bir oyundan ibaret olduğunu düşünüyor. Daha önceki yazıda da belirttiğimiz gibi çatışmaların ''Rejim yanlısı uzantıların nüfuz savaşı'' olarak duyuran IŞİD, son aylarda Haseke kırsallarında aldığı darbelerden dolayı gerilemiş durumda.

IŞİD bu çatışmaları kendi adına fırsata çevirebilecek güce sahip değil. IŞİD, Haseke'nin yanı sıra kuzeydeki Qamışlo'da, güneyde ise Deyr Zor'da da ardı ardında darbe alıyor.

Muhalifler ise çatışmaların Moskova görüşmeleri öncesi bir oyundan ibaret olduğunu düşünüyor. Ocak ayında Moskova'da Suriye hükümeti ile muhaliflerin arasında başlayacak görüşmelerde PYD lideri Salih Mislim gibi Kürt şahsiyetler de yer alacak.

Al-Jazeera'ya konuşan muhalif Haseke Gençleri Birliği üyesi Abdülaziz Halife ''Rejim, ortağı YPG ile çatışarak Moskova görüşmeleri öncesi onu bir muhalifmiş gibi pazarlamak istiyor. Rejim ciddi olsaydı diğer Kürt noktalarını ve YPG tarafından ele geçirilen ardından PKK bayrağı asılan karakolu vururdu'' dedi.

SURİYE ENFORMASYON BAKANI MÜSTEŞARI: YPG'Yİ DESTEKLİYORUZ
ARA News'in Qamışlo muhabiri Dilşat Muhammed'in, Suriye Enformasyon Bakanı Müsteşarı Hüsam Devli ile yaptığı söyleşide Hüsam Devli ''Suriye YPG'ye askeri ve mali yardım yaptı. YPG'yi destekliyoruz. Ayn el-Arab (Kobani), Kamışlı, Dirbesiye ve Amude gibi bölgelerini korudular ve çok önemli işler yaptılar'' dedi.

Devli Suriye'deki son durumu da şu şekilde değerlendirdi: ''Sahadaki son durum güzel. Suriye ordusu Deraa, Jobar gibi bölgelerde ve IŞİD'e karşı Deyr Zor'da ilerleme sağlarken, Kürt güçleri de Kobani ve Cezire bölgesinde güzel ilerlemeler sağladı''.