Hamas, El Fetih'in Gazze önerisini reddetti, gerginlik tırmanıyor

Hamas yetkilileri, El Fetih'in Gazze'de iktidarı kendilerine devretme önerisini reddetti. Örgüt, Filistin Yönetimi'nin güvenlik güçlerine karşı da "isyan" çağrısı yaptı.

Dış Haberler

Hamas ile El Fetih arasında, Gazze'nin yönetimine ilişkin tartışmada gerilim tırmanıyor.

Fetih lideri Azzam el-Ahmed, haftasonu yaptığı açıklamada birlik hükümetini Hamas'ın baltaladığını söylemiş, örgütün yeni bir hükümetin oluşturulması için Gazze'deki yönetimi devretmesi gerektiğini belirtmişti.

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri tarafından yapılan açıklamada ise, Fetih liderinin yaptığı açıklamanın gerginlik yarattığını ve söylediklerinin doğru olmadığını savundu.

Zuhri, birlik hükümetinin kurulamama nedeni olaraksa, Fetih'in "hizipçiliğini" gösterdi.

Hamas sözcüsü, Ahmed'in açıklamalarının "medya manevrası" olduğunu belirterek, kendi örgütünün ulusal konsensüs temelinde birlik hükümeti kurmaya istekli olduğunu vurguladı.

Öte yandan Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi, Fetih dışındaki örgütlere yönelik gözaltı furyasını devam ettiriyor. Bu nedenle dün Hamas yetkilileri, Filistin Yönetimi'ne karşı "isyan" çağrısı yaptı.

Hamas, Filistin Yönetimi ile İsrail arasındaki güvenlik işbirliğini de kınayarak, bunun "Siyonist güvenlik çıkarlarına hizmet eden büyük bir ihanet" olduğunu tekrarladı.

2014 yılında Fetih ile Hamas arasında "birlik hükümeti" kurulmasına karar verilmiş, ancak çeşitli nedenlerle bu konuda çok az ilerleme kaydedilmişti. Geçen ay Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), müzakereler için bir komite görevlendirdi.