Hamaney: Gerekirse gaz yaptırımını uygularız

İran'ın dini lideri Hamaney, 5+1 ülkeleri ile müzakereler sonucu kendilerine karşı alınabilecek yaptırım kararlarına dönük, Avrupa'ya ihraç edilen gaz ile karşı yaptırım uygulayabileceklerini açıkladı.

Hamaney'in ofisinden yapılan açıklamaya göre dini lider; "Eğer İran halkına karşı yaptırım silahı kullanılırsa İran halkı da gelecekte yaptırım uygulayacaktır. Dünyanın en çok petrol ve doğal gaz rezervine sahip İran,  dünya ve Avrupa'nın ihtiyacı olan doğal gaz ile onlara yaptırım uygulayabilir" dedi.

İran ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ile Almanya (5+1) arasında 24 Kasım 2013'te İsviçre'nin Cenevre kentinde geçici nükleer anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, nükleer programı dolayısıyla İran'a uygulanan yaptırımlar hafifletilmiş ve İran da, nükleer programında sınırlamaya gitmiş, uranyum zenginleştirme faaliyetlerinin bir bölümü durdurulmuştu.

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi, İran'a yeni yaptırımlar getirilmesini öngören tasarıyı ise 29 Ocak'ta onayladı. Tasarıya göre, Tahran yönetimi ile BMGK üyeleri arasındaki nükleer programa ilişkin müzakerelerin sona ereceği 30 Haziran'a kadar "İran'ın bir anlaşmaya yanaşmaması" halinde, ülkeye yeni ekonomik yaptırımlar getirilebilecek.

'KANITLAR VAR, ABD IŞİD'İ DESTEKLİYOR'

Hamaney, Orta Doğu'daki IŞİD tehdidine dikkati çekerek; "IŞİD'e karşı aldatıcı koalisyon oluşturulduğunda, Amerikalılar Dışişleri Bakanlığımıza mektup yazarak, IŞİD'i desteklemediklerini söylediler ancak bir kaç gün sonra ABD'nin IŞİD'e silah yardımına ilişkin fotoğraflar ortaya çıktı" ifadelerini kullandı.