Hamaney: Cinsiyet eşitliği talebi 'siyonist komplo'

İran'in dini lideri Ayetullah Hamaney, cinsiyet eşitliği talebinin "siyonist bir komplo" olduğunu öne sürdü.

Dış Haberler

İran'in dini lideri Ayetullah Hamaney, cinsiyet eşitliği talebinin "siyonist bir komplo" olduğunu öne sürdü.

Hamaney, dini konuşmacılarla yapılan bir toplantıda, İranlıların feminist fikirlere direnmelerini ve bunun yerine idealleri olarak peygamberin kızı Fatimah'ı örnek almaları gerektiğini söyledi.

Şii lider, Batı dünyasında kadınları ticari bir mal ve haz nesnesi yapmaya çalışanların, siyonist bir komplonun içinde olduğunu belirtti.

Hamaney; "Bugün Batılı düşünürler ve takipçileri, cinsiyet eşitliği taleplerinin getirdiği ahlaksızlıktan pişman" ifadelerini kullandı.

Erkeklerin ve kadınların "manevi konumları, liderlik gücü ve insanlığa yön verebilme kabiliyeti" bakımından eşit olduğunu belirten Hamaney, ancak bazı görevlerin kadınların ev kadınlığı ve annelik gibi başlıca rollerini, çökertip küçülttüklerini iddia etti.

Öte yandan Hamaney, İran'da cinsiyet eşitliği talebi yükseltenlerin, Batıdakilerin muadili olmadığını vurguladı. 

Zorunlu tesettür ile mücadele eden İranlı kadınlar, ahlak polisinin kovuşturmasına uğruyor, kamusal alanda af dilemekle cezalandırılıyor. 

Bisiklete binmeleri Hamaney tarafından onaylanan bir kararname ile yasaklanan kadınlar, durumu protesto ettikleri için göz altına alınmıştı.

Şii lider, bu ayın başında yaptığı bir konuşmada, düşmanların gerçekleştirdiği kültürel saldırıların, askeri saldırılardan daha tehlikeli olduğunu söylemişti.