Halife Haftar, 'infaz şefinin' teslim edilmesi çağrısıyla karşı karşıya

Birleşmiş Milletler (BM), Halife Haftar komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'nun özel kuvvetler komutanı Mahmud el-Verfalli'nin teslim edilmesi çağrısında bulundu. Mahmud el-Verfalli geçtiğimiz haftalarda bir infaz videosunda görülmüştü.

Dış Haberler

Libya Uusal Ordusu lideri Halife Haftar'a bağlı askerlerin, ele geçirdiği mahkumları infaz ettiği görülen bir dizi videonun yayınlanmasının ardından, videoda görülen özel kuvvetler komutanı Mahmud el-Verfalli'nin teslim edilmesi yönünde Birleşmiş Milletler (BM) ısrarcı davranıyor.

BM, geçtiğimiz hafta, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen Halife Haftar'ın özel kuvvetler komutanı Mahmud el-Verfalli'yi teslim etmesi yönünde bir çağrıda bulundu.

MiddleEastEye'dan Nadine Dahan'ın haberine göre, Libya Ulusal Ordusu askerlerinin 18 mahkuma Guantanamo tutsaklarına giydirilen kıyafetlerden giydirerek, diz çöktürmek suretiyle kafalarına yakın mesafeden ateş ettiği görülüyor.

Haftar komutasındaki Libya Ulusal Ordusu'nun Trablus merkezli ve BM tarafından desteklenen Ulusal Uzlaşı Hükümeti'yle husumetinin olduğu ve yer yer çatıştığı biliniyor, fakat şüpheler infaz edilenlerin IŞİD'li olduğu yönünde.

Haftar'ın kuvvetler komutanı Mahmud el-Verfalli'nin ise dosyası kabarık; İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 22 Mart'ta Verfalli'ye bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu ve Verfalli'yi, Libya Ulusal Ordusu'nun Bingazi'nib doğusundaki Ganfuda için verilen savaşta, bir dizi savaş suçlarına imza attığı iddiasını ortaya attı.

HRW, ''Libya Ulusal Ordusu savaş suçları işlemiş olabilir'' uyarısında bulundu. Bunun yanında, Haftar'a bağlı özel kuvvetlerin imza attığı suçlar arasında sivillerin öldürülmesi ve işkenceden geçirilmesi, 18 Mayıs 2017'de Bingazi'nin doğusunda muhalif savaşçıların infaz edilerek cesetlerine işkence yapılması olduğu da ileri sürülüyor.

Libya Ulusal Ordusu sözcüsü ise 21 Mart tarihli açıklamasında, Verfalli'nin infial yaratan eylemini, ''savaş içerisinde olur böyle şeyler'' tarzında ifadelerle geçiştirmeye çalıştı.

Öte yandan HRW, ''bu barbarca eylemleri meşrulaştıran Libya Ulusal Ordusu liderliğinin savaş suçu işlediğini'' açıkladı.

Haftar ve BM destekli Ulusal Uzlaşı Hükümeti'nin ise geçtiğimiz gün Fransa'da görüşeceği bildirildi, görüşme sonrasında Haftar ve Ulusal Uzlaşı hükümeti arasında anlaşma sağlandı.

HRW'ye konuşan gazeteciler, Verfalli'nin imza attığı eylemin Bingazi'nin doğusundaki Ganfuda için verilen son savaşta, 18 Mart 2017 tarihinde gerçekleştiğini ifade etti.

Söz konusu video ise, Haftar güçleri ve rakip gruplar arasında ülkenin en büyük ikinci kenti olan Bingazi'de meydana gelen çatışmaların hemen ardından yayınlandı.

İki hafta önce Haftar, Bingazi'nin ''kurtarıldığını'' üç yıl süren savaş sonrasında televizyonda yayımlanan konuşmasında ilan etti; ancak Haftar güçleri kentte bir direnişle karşı karşıya kalırken çatışmalar da devam ediyor.

Bunun yanı sıra Derne kenti Halife Haftar'a bağlı güçlerce abluka altında tutuluyor, bölgedeki gazeteciler tarafından aktarılan bilgiye göreyse kentte gıda ve ilaçlar hızla tükenmekte. Kentten kaçmaya çalışanların da alıkonulduğu iddia ediliyor.