Haley'in istifası ABD'li Cumhuriyetçileri şaşırttı: Zamanlaması normal değil...

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley istifa ettiğini duyurdu. Yıl sonuna kadar görevde kalacak Haley'in ara dönem seçimleri öncesi istifasını açıklaması ABD'li Cumhuriyetçilerin tepkisine sebep oldu.

Dış Haberler

ABD'nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Nikki Haley, dün yaptığı açıklamayla istifa ettiğini duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump'a yakın bir isim olarak bilinen Haley'in kararı şaşkınlık yarattı.

The Hill'in aktardığına göre ABD'li Cumhuriyetçiler, Haley'i kamu önünde övseler bile istifanın açıklanma zamanı sebebiyle Haley'e tepki duyuyorlar. 

'ZAMANLAMASI NORMAL DEĞİL'

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Mark Sanford, ara dönem seçimlerine bir ay kala yapılan istifa açıklaması için "Bence burada siyasi gözlemcilerin en sıra dışı olarak göreceği şey zamanlama. Ara dönem kongre seçimlerinden bir ay önce böyle bir istifayı açıklamak normal değil" ifadelerini kullanıyor.

2020'de yapılacak başkanlık seçimlerinde Trump'ı destekleyeceğini açıklayan Haley'in, sene sonuna kadar görevde kalacak olmasına karşın neden Kasım seçimlerinden önce istifasını açıkladığı bilinmiyor.

Demokrat Senatör Dick Durbin de, "İstifa şaşırtıcı oldu" diyerek, seçimlere bu kadar az zaman kala buna benzer bir üst düzey istifa hatırlamadığını dile getiriyor. 

'ÖZEL SEKTÖRE DÖNMEK İSTEDİĞİNİ' SÖYLEDİ

Haley, 3 Ekim tarihli istifa mektubunda 14 yıl kamu görevlerinde bulunduktan sonra özel sektöre dönmek istediğini ifade etti.

Konuyla ilgili konuşan Trump, "Bir iş adamı olarak hükümetten özel sektöre geçmenin geriye değil ileriye doğru bir adım olduğunu düşüneceğimi takdir edersiniz" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Parti stratejistleri muhafazakar tabanda desteği olan Haley'in istifasında "tuhaf bir şeyler olduğunu" dile getiriyor. Buna karşın istifanın kesin sebebi hala bilinmiyor. 

Ara dönem seçimlerinden önce Beyaz Saray'da yaşananlara dair tartışmalar artıyor.