Halep'te bir acayip zor yarış: Ateşkes mi dediniz...

Cihatçı grupların Halep'in güneyinde başlattıkları büyük saldırı ile birlikte, Suriye'deki ateşkesin akıbetine ilişkin soru işaretleri büyüdü. Ateşkes ile birlikte dikkatini IŞİD'e yoğunlaştıran Suriye ordusu, tekrar Güney Halep operasyonuna hazırlanıyor. Bugün düşürülen Suriye uçağı, alarm zillerinin çalınmasına neden oldu.

Dış Haberler

Suriye'de, ABD ile Rusya arasında varılan ve bir süre yolunda giden ateşkes ile ilgili şüpheler büyümeye başladı.

Ateşkesin yolunda gideceğini varsayarak, Suriye ordusu ve müttefikleri (başta Hizbullah) güçlerini Palmira-Hanasır hattına kaydırmış ve IŞİD'in elindeki Rakka ile IŞİD kuşatmasındaki Deyrezzor'a göz dikilmişti.

Aralarında Er-Rai gazetesinin muhabiri Elijah J. Magnier'in de olduğu bazı kaynaklar, İran'ın ateşkesin ardından Halep'i tamamen temizleme yönünde baskı yaptığını, ancak Rusya'nın ABD ile anlaşmayı gerekçe göstererek bunu durdurduğunu belirtiyor.

Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO9 bağlı grupların El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi ile birleşerek başlattığı Tel Eys saldırısı, Suriye ordusu ile müttefiklerinin harekat planlarını gözden geçirmesine neden oldu.

Batı ve Güney Halep'te ateşkesten önce hızla ilerleyen Suriye ordusunun, Halep'i kontrol altına almak için güney ile birlikte İdlib sınırını da güvence altına alması gerekiyor.

Öte yandan, cihatçıların Halep'teki saldırılarının, tam da ABD ve müttefiklerinin Halep'e ateşkes boyunca silah yığmaya devam ettikleri iddiaları ile paralel ilerlemesi dikkat çekiyor.

Bugün Halep'te El Kaide bağlantılı Ahrar'uş Şam'ın karadan havaya füze ile Suriye jetini düşürmesi de önemli bir gelişme. Zira bazı ÖSO kaynakları, ABD'nin MANPAD verme konusunda hâlâ çekinceli olduğunu, ancak ilerleyen günlerde "sürprizlerle" karşılaşabileceklerini söylüyorlardı.

Ancak Suriye'deki "muhaliflerin" elinde, 2012'den beri, Libya'dan taşınan MANPAD'ların bulunduğu biliniyor. Son olarak, Rusya'nın müdahalesinden sonra da sınırlı sayıda MANPAD transferi yapıldığı düşünülüyordu.

Orduya yönelik cihatçı saldırısının yanı sıra, silahlı gruplar Halep'in Kürt mahallesi Şeyh Maksud'a yönelik saldırılarını da artırdılar. Sivilleri bombalayan cihatçılar en az 14 kişiyi katletti.

YPG ise buna karşılık olarak Kastello yoluna yönelik saldırılara başladı.

Bütün bu gelişmeler, özellikle ABD'nin, müttefiklerinin ve cihatçıların ateşkesi bir "mola" olarak kullandığını ve özellikle Halep bölgesini yoğun şekilde silahlandırdığını gösteriyor.