Halep yalanları: Kenti 'Şii milisler' mi kurtardı?

Halep ile ilgili Batı medyasında ve AKP yanlısı/tekfirci yayınlarda dile getirilen iddialardan birisi de, kenti "Şii milislerin" kurtardığı ve "Sünnileri tahliye ettiği." Oysa bu, büyük bir yalan.

Dış Haberler

Suriye ordusu ve müttefiklerinin Halep'i kurtarmasının belli olmasıyla birlikte, Batı ve Türk medyası emsali görülmemiş bir yalan kampanyasına başlamıştı.

Bu yalanlarda en çok "tutanlarından" birisi de, Halep'i "Şii milislerin" kurtardığı iddiası.

2011'den beri söylenen yalanların aksine, Suriye ordusu bir "Alevi ordusu" değil. Ulusal ve seküler bir ordu olarak çoğunluğu Sünnilerden oluşan Suriye ordusunda, dinsel propaganda yapmak da yasak.

Öte yandan, Halep operasyonuna katılan ordu güçleri ve milisler arasında, "Şii milisler" denilen Hizbullah, İranlı Kudüs Gücü, Afgan Fatimiyyun ya da Iraklı Harekat Nuceba bulunmuyor.

Halep operasyonu, esas olarak Cumhuriyet Muhafızları, Kaplan Birlikleri ve Filistinli mültecilerden oluşan Kudüs Tugayı (Liwa el-Kuds) tarafından icra edildi. Bunlara bir de, bölgedeki aşiret mensuplarından oluşan -yine Sünni- Bekir Tugayı eşlik etti.

Bekir Tugayı'nda bulunan Berri aşiretine mensup kişiler, 2012 yılında cihatçılar kenti işgal edince işkenceden geçirilerek öldürülmüşlerdi.

Kudüs Tugayı ise, cihatçıların Handarat'taki mülteci kampından sürdükleri "Sünni" Filistinlilerden oluşuyor. Bu kuvvet, Halep operasyonu sırasında çok sayıda kayıp verdi.

Hizbullah, Kudüs Gücü, Fatimiyyun ve Nuceba ise, genel olarak Han Tuman hattındaki Güney Halep cephesinde bulunuyor.

Dün Anadolu Ajansı, Bekir Tugayı'nı "Şii milis" olarak gösteren bir infografik yayımladı. AA, gelen tepkiler üzere "düzeltmilmiş infografiği yayımladı.

Suriye'de "Şii milis" yalanı, 2011'de Esad karşıtı gösteriler ilk başladığından bu yana yayılıyor. O dönem de, İranlıların ve Hizbullah'ın göstericilere saldırdığı ileri sürülüyordu.

Oysa "Şii milisler", uzunca bir süre yalnızca Şam'daki Seyyide Zeynep Türbesi'ni tekfircilere karşı korudular. Nihayet 2013 yılında ise, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beşar Esad'ın çağrısıyla Hizbullah'ı Suriye'ye soktu ve ünlü Kuseyr Savaşı, Hizbullah'ın desteğiyle kazanıldı.