Hagel'in istifası, Obama'yı kurtarabilir mi?

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, dün istifa etti. ABD basını, Barack Obama'nın içeride ve dışarıda yaşanan başarısızlıklar için Hagel'i kurban verdiğini, ancak düze çıkmasının zor olduğunu yazıyor.

Dış Haberler

ABD Başkanı Barack Obama, Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın görevden ayrıldığını açıkladı.

Obama, hizmetleri için Hagel'a teşekkür ederken, Hagel da, yaptığı konuşmada görevi boyunca yaptıklarını sıraladı.

ABD yönetimi, Hagel'dan boşalan koltuğa yeni bir tama yapmadı.

HAGEL NEDEN İSTİFA ETTİ?
Hagel'ın, Obama'nın ulusal güvenlik ekibiyle bir süredir gergin olduğu medyaya yansımıştı. Hagel'ın, Barack Obama'nın Ulusal Savunma Danışmanı Susan Rice ile, Beyaz Saray'ın Suriye politikası nedeniyle gerildiği ve "Suriye politikasının netleştirilmesi" istemiyle Rice'a bir mektup yolladığı iddia edilmişti.

Hagel, Obama'nın Suriye politikasının, Beşar Esad yönetimine karşı tutumunu netleştirmediği için, "çöküşün eşiğinde" olduğunu söylemişti.

Eski bir Cumhuriyetçi olarak Hagel'ın Pentagon'un başına getirilmesinin arkasında, ordu ile iyi ilişkileri ve Pentagon-Beyaz Saray arasında yeni köprüler kurmaya vesile olma hedefi yatıyordu.

Ancak Hagel, ABD'nin başka ülkelere yönelik savaş politikalarına muhalefetiyle de biliniyordu. Irak işgaline itiraz eden Hagel, Suriye'de de "siyasi çözüm" olması gerektiğini ve esas hedefin Esad değil, IŞİD olduğunu söylüyordu.

İSTİFAYA YORUMLAR: ORTADOĞU'DA İŞLER İYİ GİTMİYOR
Hagel'in istifaya zorlanması, ABD basınında benzer tepkiler doğurdu.

Washington Post'tan Dana Milbank, George W. Bush'un da ara seçimleri kaybettikten sonra dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'i istifaya zorladığını hatırlatarak, "Obama bugünlerde aynaya bakınca Bush'u görüyor olmalı" dedi.

Milbank, Bush'un bu hamleyi yaptığı zaman Ortadoğu'da işlerin iyi gitmediğini, Obama'nın da Hagel'ı görevden aldığı bugünlerde Ortadoğu'da işlerin iyi gitmediğini vurguladı.

Milbank'a konuşan Bush dönemi neo-conlarından Dov Zakheim, Obama'nın Irak ve Suriye'de ABD rolünün büyümesinden kaçamayacağını söyledi.

NEW YORK TIMES: SORUN SADECE HAGEL DEĞİL
Savunma Bakanı'nın istifasıyla ilgili editoryal bir yazı yayımlayan New York Times (NYT), Obama yönetiminin askeri sorununun merkezinde Hagel'in durmadığını savundu.

NYT, sorunun Obama ve ulusal güvenlik siyasetinin, özellikle Afganistan, Irak ve Suriye'de tutarsız olmasından kaynaklandığını yazdı.

Gazete, ulusal güvenlik ve dış politika gündemlerinin, Obama ve çok dar bir danışmanlar tarafından sıkıca kontrol edilmesi nedeniyle, Hagel'ın karar almasının da zorlaştığını söyledi.

NYT, "daha agresif" bir savunma bakanının, ABD'nin savaştığı cephelerde yaşanan kaosun daha kolay üstesinden gelebileceğini, ancak esas olarak Obama'nın tutarlı bir strateji belirlemesi gerektiğini vurguladı.

'HAGEL GÜNAH KEÇİSİ'
Foreign Policy'de yayımlanan "Chuck Hagel nasıl Beyaz Saray'ın günah keçisi oldu?" başlıklı ve Peter D. Feaver imzalı yazıda ise, Hagel'ın Obama yönetimi içerisinde sıklıkla hem içeriden hem dışarıdan eleştirilere maruz kaldığı hatırlatıldı. Ancak Feaver, Obama yönetiminin iç ve dış politikasındaki sorunlar konulu 10 maddelik bir liste yapılsa, Hagel'in bu listeye ancak 10. sıradan girebileceğini söyledi.

Feaver yazısında, Obama'nın kendi başarısızlıkları konusunda sorumluluk almadığını ileri sürdü. Feaver, Obama'nın Irak, Suriye, İran ve Rusya gibi konularda yaşadıklarının, Obama'nın kişisel tercihleriyle alakalı olduğunu savundu.

'HAGEL'IN KOVULMASININ DIŞ POLİTİKAYA YARARI YOK'
Los Angeles Times'ta çıkan Max Boot imzalı makalenin başlığı ise, "Chuck Hagel'ın kovulması ABD'nin dış politikasına yardım etmeyecek."

Boot, Hagel'ı "bir hiç" olarak nitelendirerek, istifaya zorlanmasının hiçbir işe yaramayacağını savundu. Boot, Hagel'ın zaten politika belirlemekte çok az söz sahibi olduğunun altını çizdi.