Haftar'dan BM'nin silah ambargosuna tepki

Libya Ulusal Ordusu lideri Halife Haftar, Birleşmiş Milletler'in (BM) uzun bir süredir sürdürdüğü silah ambargosuna tepki gösterdi. Haftar, söz konusu silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik Moskova'nın desteğini istediğini söyledi.

Dış Haberler

Libya Ulusal Ordusu lideri Halifa Haftar, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kendilerine uygulanan silah ambargosuna dair Russia Today'e (RT) röportaj verdi.

Haftar, terör ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmek ve Libya'nın egemenliğini yeniden tahsis etmek üzere BM ambargosunun kaldırılması için Moskova'nın desteğini istediğini söyledi.

Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı başlatılan emperyalist müdahaleden beri BM Güvenlik Konseyi, Kuzey Afrika ülkesine silah ve askeri teçhizat tedarikini yasaklayan bir silah ambargosu uyguluyor.

Öte yandan Trablus merkezli Ulusal Uzlaşı Hükümeti, BM Güvenlik Konseyi'nin onayı ile dış ülkelerden silah alabiliyor. Tobruk merkezli yerel hükümetiyle ittifak halinde Libya'nın doğusu ve güneyindeki toprakları kontrol eden Libya Ulusal Ordusu, silah ambargosunu aşabilmiş değil.

Rusya'nın desteğiyle silah ambargosunun kaldırılmasını isteyen Haftar, "Rusya küresel bir güçtür. Uluslararası sahnede etkili bir figürdür. Bu nedenle Libya'ya silah tedarikiyle ilgili olarak bize karşı olan haksız kısıtlamaları değiştirme konusunda yardımını istedik. İsteğimizi dürüstçe dile getirdik ve Rusya bize yardım etmek için elinden geleni yapacağını söyledi'' ifadelerini kullandı.

Haftar, "İhtiyacımız olan şey konusunda anlaştığımızı düşünüyorum. Rus tarafı olumlu bir yanıt verdi. Her şeyin yolunda gittiğini düşünüyorum'' diyerek, "Rusya bize doğru zamanda ihtiyacımız olan her şeyi sağlamak için uygun çözümler bulmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

Haftar, eğer Avrupalı ülkelere ait gemilerden herhangi biri Libya'nın deniz sınırlarını ihlal ederse, ''Libya'nın ulusal egemenliğini koruyacağını'' taahhüt etti.

Aynı zamanda Haftar, AB mali açıdan yardıma hazır olduğu sürece güçlerinin mülteci akışını azaltabileceğini vurguladı.

"Belki birileri Libya devletinin zayıf olduğunu söyleyecek. Evet, devletimiz güçlü değil. Ancak, toprağımızın 1 santimini teslim etmeyeceğiz'' diyen Haftar, ''Kendi topraklarımızda utanç içinde yaşamak yerine ölmeyi tercih ederiz'' ifadelerini kullandı.