Güney Kore'de ABD füze sistemi tartışması

9 Mayıs'ta iktidardan düşeceği tahmin edilen Muhafazakar Parti, kurulmasına Çin'in şiddetle karşı çıktığı THAAD füze sistemini acele bir şekilde kurmaya başladı. Güney Kore'de muhalefet bu duruma tepkili.

Dış Haberler

Çin ve Güney Kore arasında gerilime neden olan ve Çin'in Güney Kore'ye ciddi ekonomik yaptırımlarda bulunmasıyla sonuçlanan THAAD füze sistemi yüzünden çıkan kriz büyüyor.

İlk olarak Haziran 2016'da Kuzey Kore'nin Japonya'daki Amerikan üslererini vurma kapasitesi olan 4 balistik füze denemesinin ardından kurulma kararı alınan füze sistemi, şu an tartışma konusu haline geldi.

Sputnik'in haberine göre, THAAD füze sistemleri Güney Kore ve Çin ilişkileri için büyük tehlike arz ediyor. 

Güney Kore'de hükümeti elinde tutan Muhafazakar Parti, füze sistemlerini kurmakta aceleci.

Çin ve Rusya'nın görüşünün alınmadığını belirten Demokrat Parti Toburo hizbinin lideri Woo Sang-Ho, 9 Mayıs seçimlerinden sonra kurulacak yeni hükümetin bu kararı destekleyeceğinden şüphe ediyor.

Yaşanan tarikat skandallarının ardından güç kaybeden Muhafazakar Parti'nin iktidarı tekrar alabileceği şüpheli.

Güney Kore halkı, kurulacak füze sistemine karşı eylemlerle tepki gösteriyor. Muhalefet partisinin bir önerisi ise füze sistemlerini bir referandum konusu haline getirmek ve Rusya-Çin ikilisiyle daha yakın diyaloglar geliştirmek. 

9 Mayıs'ta iktidara geleceği düşünülen Woo Sang-Ho, THAAD sisteminin kurulup Çin'in karşıya alınması yerine Pyongyang'la aralarındaki bariyerlerin güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. 

Çin, THAAD nedeniyle Güney Kore'ye "gayrıresmi" ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı. Bu yaptırımların başında turizme yönelik kısıtlamalar geliyor.