Güney Kore lideri KDHC'ye patron temsilcileriyle gitti

Güney Kore lideri Moon Jae-in ile KDHC lideri Kim Jong-un’un bugün Pyongyang’da gerçekleşen buluşmasında Güney Kore liderine Samsung, LG ve SK Group temsilcileri de eşlik ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ınsa Güney Kore lideri Moon’dan Washington-Pyongyang hattında “başmüzakereci” olmasını istediği biliniyor.

Dış Haberler

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti lideri Kim Jong-un, bugün Pyongyang’da Güney Kore lideri Moon Jae-in’i ağırlıyor. Washington ile KDHC arasındaki müzakereler, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun ülkeye ziyaretinin iptal edilmesiyle sekteye uğrarken Donald Trump’ın Güney Kore lideri Moon’dan Washington-Pyongyang hattında “başmüzakereci” olmasını istediği biliniyor.

'BİRLİK' SLOGANLARI

Ajanslar Moon’un Pyongyang Havaalanı’nda askeri bando gösterisi ve Kim tarafından “sarılmalar ve gülümsemelerle” sıcak bir biçimde karşılandığını bildirdi. Sabah saatlerinde havaalanından, Moon'un konaklayacağı Paekhwawon Devlet Konukevi’ne birlikte giden iki lidere çiçekler atan halkın “Anavatan! Birlik” sloganları attığı bildirildi.

Moon Jae-in’in Pyongyang ziyaretinde, Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılması ve 1950-1953 Kore Savaşı sonrası imzalanmayan barış anlaşmasının ele alınması bekleniyor.

SAMSUNG, LG ve SK GROUP DA KDHC'DE

Güney Kore liderine Samsung’dan Jay Y. Lee, SK Group ve LG Group’tan üst düzey yöneticiler de eşlik ediyor. Şirket temsilcilerinin KDHC Başbakan Yardımcısı Ri Ryong Nam ile görüşmesi bekleniyor.

Perşembe gününe kadar sürecek olan ziyaretin, KDHC lideri Kim’in yeniden bir araya gelmeyi önerdiği ABD Başkanı Trump ile olası bir yeni zirve için de turnusol işlevi göreceği belirtiliyor.

ABD KDHC’yi Haziran ayında yapılan Singapur zirvesinde varılan anlaşmanın aksine nükleer faaliyetlerine devam etmekle suçluyor. KDHC ise ülkedeki nükleer tesislerin yıkıldığını belirterek ABD’yi Güney Kore ile KDHC arasındaki barış anlaşmasının tesisini engellemekle suçluyor.

'ABD'NİN MANTIKSIZ VE SAÇMA İNADI'

KDHC’nin resmi yayın organı Rodong Sinmun’da bugün yayımlanan bir yazıda Washington’un savaşı sonlandırarak güven oluşturma niyetini ortaya koymadığı ancak KDHC’nin “doğrulanabilir ve geri döndürülemez bir biçimde nükleer kapasitesini yok etmesi” şartıyla müzakerelerin devam edebileceğinde ısrar ettiği belirtilerek, ABD'nin bu tutumu "mantıksız ve saçma bir inat" olarak nitelendi.

Moon, Pyongyang’a hareketi öncesinde yaptığı açıklamada, ziyareti sonrasında ABD-KDHC arasında müzakerelerin yeniden başlamasının önemli olacağını kaydetti. Seul’den yapılan açıklamada da, Moon’un KDHC’nin nükleerden arındırılması ve Kore Savaşı’nı sona erdirme konularının içinde yer alacağı bir teklif oluşturmayı amaçladığı belirtildi.

Bu ayın başında Kim’in görüştüğü Güney Kore temsilcilerine ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresinin dolacağı 2021’e dek ülkeyi tamamen nükleerden arındırmayı amaçladığını bildirdiği ifade ediliyor.