Gözünü yeni NAFTA'ya diken Nissan: En ağır Amerikan biziz

ABD'nin ticaret politikaları ve adının karıştığı emisyon skandallarıyla düşüş gösteren Japon otomobil üreticisi Nissan, gözünü ABD ile Meksika arasındaki yeni serbest ticaret anlaşmasına dikti. Yeni anlaşmayı pazar payını artırmak için fırsat olarak tanımlayan Nissan Direktörü, 'En ağır Amerikan biziz' dedi.

Dış Haberler

Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturduğu seçim kampanyasından bu yana ısrarala savunduğu “adil ticaret” politikası çerçevesinden tekrar masaya yatırılan NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması) yenilenirken, sermaye gruplarından açıklamalar gelmeye devam ediyor. Japon otomobil üreticisi Nissan’ın Kuzey Amerika Direktörü, ABD-Meksika ticaret anlaşmasının ayrıntılarını beklediklerini ancak ABD’de önemli miktarda üretim gerçekleştirdiklerini belirterek “En ağır Amerikan biziz” dedi.

'PAZAR PAYINI BÜYÜTMEK İÇİN ÇOK İYİ FIRSAT'

ABD’de yılda 1 milyon aracın montajını tamamladıklarını belirten Nissan Direktörü Denis Le Vot, “Sadece yurt dışından otomobil ithal etmiyoruz. Biz çok ama çok ağır Amerikanız” ifadelerini kullandı. Yeni düzenlemenin kurallarına uyacaklarını belirten Le Vot, bunun tedarikçiler, bayiler ve kendileri için iyi olacağını belirtti. Yeni anlaşmayı “perakende pazar payını büyütmek için çok iyi bir fırsat” olarak değerlendiren Le Vot, geçtiğimiz yıl stoklarını önemli ölçüde azalttıklarını kaydetti. Nissan stokları, geçtiğimiz yıl 300 bin araç iken şu an 230 bine düşmüş durumda.

Smyrna, Tennessee, Canton ve Mississippi'deki üretim tesislerinde 3 modelinin üretimini gerçekleştiren Nissan, gözünü ABD ile Meksika arasında yenilenecek ticaret anlaşmasına dikmiş durumda. Trump’ın NAFTA adıyla anılmayacağını duyurduğu yeni anlaşma otomobil parçası üretiminin yüzde 75'inin ABD ve Meksika'da yapılmasını öngörüyor. Bu oran daha önce yüzde 62,5 idi. NAFTA olarak adlandırılmasa da Meksika ile varılan anlaşma da otomotiv sanayi, tarım, işçi sendikaları ve dijital ekonomi gibi alanlara dair kapsamlı hükümler içeriyor ve ABD’de bulunan şirketlerin Meksika’da tarifesiz bir biçimde faaliyet göstermesini sağlıyor.