Google, Çin'de 'yapay zeka merkezi' açıyor

Google, pek çok ürününün yasaklı olduğu Çin'de 'yapay zeka merkezi' açıyor.

Google, Çin'de yapay zeka çalışmalarına yoğunlaşacak bir araştırma merkezi açacağını açıkladı. 

Merkezin Asya'daki ilk örnek olacağı ve "yerel yetenekleri" çalıştıracağı belirtiliyor.

Bilindiği üzere yapay zeka teknolojisi, sürücüsüz otomobillerden, çeviri araçlarına, otomatik fabrikalardan yüz tanıma sistemlerine kadar çok geniş bir alanda kullanılıyor. 

Şirketten yapılan açıklamada, Çin'de açılacak olan merkezin Google'ın yapay zekaya öncelik veren gelecek planının bir parçası olduğu vurgulandı.  

"En iyi yapay zeka yetenekleriyle çalışmak istiyoruz, nerede olurlarsa olsunlar" denilen açıklamada, bilimin sınırları olmadığı söylendi.

Google Cloud Yapay Zeka ve Makine Öğrenimi departmanından Fei-Fei Li, "Çığır açacak buluşlar ister Silikon Vadisi'nde ister Pekin'de yapılsın, yapay zeka tüm dünyada herkesin hayatını iyileştirecek potansiyel taşıyor" dedi. 

ÇİN DE YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYOR

Yapay zeka çalışmaları, Çin'in de hedefleri arasında önemli yer tutuyor. Temmuz ayında Çin, yapay zeka konusunda ABD'ye yetişebilmek için kendi ulusal planını açıklamıştı. 

Londra, New York, Toronto ve Zürih'te de benzer araştırma merkezleri bulunan şirketin Pekin'deki kolu, kentte halihazırda var olan küçük Google ekibi tarafından idare edilecek. 

Şirket sözcüsü Taj Meadows, AFP'ye yaptığı açıklamada Google'ın Çin'deki iki ofisindeki 600 çalışanının yarıya yakınının, uluslararası ürünler üzerinde çalıştığını belirtti. 

Arama motoru da dahil olmak üzere, Google'ın bazı ürünleri Çin'de yasaklı. Ülkenin sakıncalı gördüğü içeriklere aşırı sofistike yöntemlerle uyguladığı filtreleme sistemine "büyük güvenlik duvarı" da deniyor.