Göçmenlere karşı ABD kötü, Kanada iyi mi?

Geçtiğimiz hafta yaygın hale gelen bir fotoğrafta güler yüzlü Kanadalı polisler, mültecileri sınırda 'sevgiyle' karşılıyordu. Peki sahiden, ABD kötü ve Kanada iyi mi?

Dış Haberler

Kürklü şapka ve kışlık eldiven giyen Kraliyet Kanadalı Askeri Polis memuru, gri tonlu, pembe mont ve karla kaplı çizmeler giyen küçük çocuğu kollarına aldı ve ona gülümsedi. Hemen arkasında ise kara saplanan kadın ve çocuklarını kurtarmaya çalışan bir polis memuru duruyordu.

Kanada basınında yayınanan bu fotoğrafın altında; "Kanada sınırına giren Somalili mülteciler karşılandı" ifadeleri yer alıyordu. Geçen hafta sosyal medyada yayılan bu görüntü ile, Kanada'ya ABD sınırından mülteci akışının arttığı belirtiliyordu. Haliyle fotoğraf, Kanada'nın göçmen ve mültecilere kucak açışı şeklinde yorumlanarak selamlandı. Öyle ki ülkede bu işler Donald Trump'ın ABD'sinden çok daha farklı ve iyi niyetli bir biçimde yürüyordu.

Ancak fotoğraf gerçeği gizliyordu.

Yüzlerindeki gülümsemeye karşın, polisler fotoğraftaki aileyi gözaltına alıyor ve sorgu için merkeze ötürüyordu. Bu, ülkedeki ulusal polis teşkilatının standart çalışma usulüydü ve yabancı olduğu şüphelenilen kişilere karşı bir süredir bu şekilde işliyordu.

GÜVENLİ ÜÇÜNCÜ ÜLKE ANLAŞMASI NE İFADE EDİYOR?

İki ülke arasında 2008’den beri Güvenli Üçüncü Ülke Anlaşması (STCA) uygulamada bulunuyor. Bu anlaşmaya göre Kuzey Amerika kıtasında ilk ayak basılan ülkeye iltica talebinde bulunulması gerekiyor. Örneğin ilk önce ABD’ye ayak basan birisi iltica talebini ABD’ye yapmak zorunda. İki ülke arasında farklı iltica sistemi uygulanması bir ülkede iltica statüsüne hak kazanan kişinin öteki ülkede iltica sisteminden yararlanamamasına sebep oluyor.

Göçmenlerin Kanada'ya tüm zorlu hava koşullarını ve ölümü göze alarak sınırdan "gizlice" geçme çabasının altında bu yatıyor. İlk ayak bastıkları ülke burasıymış gibi olmalı ki, Trump cehennemine iade edilemesinler.

Yüzlerce mülteci, geçtiğimiz yılın sonundan bu yana ABD'den Kanada'ya, Trump yönetimi altında haklarına yönelik olası bir darbeden kaçmak için geçiş yaptı.

ABD'den sınır dışı edilecekleri ve cinsel yönelimleri nedeniyle baskı gören iki Ganalı genç, Aralık ayının sonlarında Manitoba'ya varmak için sınır karanlığından geçtikten sonra donma tehlikesi atlattı.  Winnipeg hastanesinde birkaç günlerini geçiren Ganalı gençler, birkaç parmak ve ayak parmaklarını kaybettiler.

Quebec ve Vermont sınırındaki küçük çocuklu aileler ise kelepçelendi. Birçok mülteci talebi donma sıcaklıkların saatlerce dışarıda kalıyor ve çoğu, zorlu kış havası için hazırlıksız olarak bu yolculuğa çıkıyor.

Öte yandan Kanada ulusal medya organlarının atladığı birçok korkunç kişisel hikayeye rağmen, Kanada yönetimi STCA'nın tasfiyesini reddetti. 

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Ahmet Hussen, göçmen ve sığınmacı sayısında Trump’ın uygulamalarından kaynaklanan bir değişikliğe gitmeyeceklerini; Kanada'nın mülteci alımı hedefini, ABD'deki tartışmalı göç ve seyahat uygulamaları ile belirlemeyeceğini belirtti. 

İnsan hakları gruplarının Kanada'ya daha fazla sığınmacı alınması yönündeki talebi, bakanın "Bir göçmenlik planımız var ve bu planı korumayı planlıyoruz. Kanada'nın 2017 yılı mülteci kabul planı, 40 bin mülteci şeklindedir ve bu sayıda değişiklik düşünülmemektedir" sözleriyle püskürtüldü.

Geçen haftanın gerçekleri ört bas eden resmi ise, sosyal medyada "Güler yüzlü Kanada" öyküsüyle dolaşmaya devam ediyor.