Gauck 'soykırım' dedi, Almanların rolünü önemsizleştirdi

Almanya Cumhurbaşkanı, 24 Haziran 1915 anmasında Ermeni katliamını "soykırım" olarak nitelendirdi, ancak Büyük Felaket'teki Alman emperyalizminin rolünü küçülttü.

Dış Haberler

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, dün akşam Berlin Katedral'inde 1915'de yaşamını yitiren  Ermeni, Asuri ve Pontus Rumları için düzenlenen ayine katılarak, Ermenilere yapılanı ''soykırım'' olarak niteledi.

SOYKIRIM LİSTESİNDE ASURİLER, SÜRYANİLER VE PONTUS RUMLARI DA VAR
Alman Cumhurbaşkanı Gauck, ''Ermenilerin kaderi 20. yüzyıla damgasını vuran dehşet bir toplu kıyım, etnik temizlik, tehçir ve soykırım tarihi için örnek teşkil etmiştir'' diyen Gauck, benzer bir kaderin Asuriler, Süryaniler ve Pontus Rumları tarafından da paylaşıldığını iddia ederek, onları da ''soykırım'' tanımlamasının içine dahil ederek şöyle konuştu: 

Fark gözetilmeksizin kadınlar, erkekler, çocuklar ve yaşlılar zorla götürüldü. Ölüm yürüyüşüne gönderilip, korumasız, gıdasız olarak çöllerde  bırakıldılar. Diri diri yakıldılar. Bu, canice yapılmış planlı ve hesaplı bir eylemdir. Ermenilere karşı yapılmış bu eylemin yalnızca bir nedeni vardı: Ermeni olmaları. Aynı kaderi paylaşan benzer şeyler Asurilere, Suryanilere ve Pontus Rumlarına karşı da yapıldı.

Gauck, Hitler'in 1939'da Polanya işgli öncesinde verdiği soykırım emrine atıfta bulunarak, ''Bugün Ermenileri hatırlayan kaldı mı'' diye sorduğunu söyleyerek, şu sözleri sarf etti: ''Evet, hatırlayan var! Biz varız''.

ALMAN EMPERYALİZMİNİN ROLÜ KONUSUNDA MUĞLAK İFADELER
Almanların Ermeni soykırımındaki rolü konusuna da değinen Gauck, Almanya'nın rolünü olabilen en az düzeyde tutması dikkatlerden kaçmadı. Alman emperyalizminin suç ortaklığı konusunda belirsiz ifadelerde bulunan Gauck şu şekilde konuştu: ''Ermenilere soykırımla ilgili olarak biz Almanların da genel olarak ortak sorumluluğu, belki de suç ortaklığı olup olmadığını konusundaki değerlendirmelerle yüzleşmemiz gerekiyor."