Gana'daki sahte ABD elçiliğinde Türkler çalışıyormuş

Gana'da altı yıldır işletilen ve başvuranlara 6 bin dolar karşılığında ABD vizesi ve doküman sağlayan sahte ABD Büyükelçiliği olduğu, elçilikte ABD'li gibi çalışanların ise Türkler olduğu anlaşıldı.

Gana'da açılan sahte ABD Büyükelçiliği hakkında, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı.

Bakanlık, “Spartan Vanguard” adlı operasyonla ortaya çıkarılıp kapatılan sahte büyükelçiliğin, Ganalılar’ın yanısıra Türk vatandaşları tarafından işletildiğini ifade etti.

Gana’nın başkenti Akra’nın merkezinde bir binaya pazartesi salı ve cuma günleri saat 7.30 ile 12.00 arasında Amerikan bayrağı çekildiği, ABD Başkanı Barack Obama’nın fotoğraflarının asılı olduğu bina içinde, başvuranlara para karşılığı sahte Amerikan vizeleri sağlandığı açıklandı.

Sahte büyükelçilikteki “konsolosluk görevlileri” arasında Ganalıların yanı sıra, İngilizce ve Flamanca konuşan Türk vatandaşlarının olduğu, dolandırıcılar arasında göç ve ceza hukuku konusunda uzmanlaşmış Ganalı bir savcı olduğu da ifade edildi.

Gana’daki gerçek Amerikan Büyükelçiliği’nin güvenlik görevlilileri ile Gana polisinin ortak operasyonuyla kapatılan sahte elçiliğin bu kadar uzun süre işletilmesinde, “durumu görmezden gelen yolsuz Amerikalı yetkililerin” de payı olduğu belirtildi.

AFRİKA'NIN UZAK ÜLKELERİNE 'HİZMET'

Merkezin, Akra’da yaşayanlardan çok, Afrika’nın uzak bölgelerinden gelenler için “ABD dokümanları sağladığı”, ABD vizesi almak isteyenlerin çete üyeleri tarafından özel araçlarla Akra’ya getirildikleri, burada kendilerine otel bulunduğu ve sahte elçilikte de sahte dokümanlar hazırlanıp verildiği ifade edildi.

Sahte elçiliğin, “müşterilerini”, Gana, Fildişi Sahili ve Toga’da dağıttığı el ilanları ve reklamlarla bulduğu kaydedildi. Sahte pasaportların bir elbise dükkanında üretildiği, ardından getirilen müşterilere “Büyükelçilik” olarak gösterilen, önüne haftanın üç günü Amerikan bayrağı çekilip, odalarına ABD Başkanı’nın fotoğrafı asılı binada teslim edildiği ifade edildi.