Fua, Kefraya ve Zabadani'de BM gözetiminde ateşkes

Suriye'nin Şam vilayetinde bulunan Zabadani ve Medaya ile İdlib vilayetinde bulunan Fua ve Kefraya'da BM gözetiminde ateşkes ilan edildiği belirtiliyor.

Muhalefete yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İdlib'in Fua ve Kefraya köyleriyle başkent Şam'ın Zabadani ve Medaya kasabalarında ateşkes ilan edildiğini açıkladı. 

Zabadani ve Medaya, Suriye ordusu ile Hizbullah'ın kuşatması altındayken, Fua ve Kefraya El Kaide bağlantılı Fetih Ordusu'nun kuşatması altında.

El Cezire’nin ulaştığı anlaşma tasarısına göre, Şam’ın kırsalında silahlı grupların denetimindeki Zabadani ve Medaya bölgesi ile İdlib’deki Şii beldeleri Fua ve Kefraya'da silahlı gruplar ateşini kesecek. Ardından söz konusu üç bölge ile İdlib kentinde, 6 aylığına geçerli olmak üzere barış anlaşması yürürlüğe girecek.

Anlaşmadaki diğer maddelere göre, Suriye ordusu ve Hizbullah, Zabadani ve Medaya'daki silahlı gruplar, aileleri ve çıkmak isteyen tüm sivillerin İdlib’e tahliye edilmesine izin verecek. El Kaide bağlantılı gruplar da Fua ve Kefraya bölgelerinden çocuk, kadın, yaşlı ve yaralı olmak üzere 10 bin kişinin çıkışına izin verecek.

Suriye yönetimi ayrıca, 326 tutuklu kadın ve 125 tutuklu çocuğu serbest bırakacak. Anlaşmanın garantörü BM olacak.

El Kaide bağlantılı Fetih Ordusu, haftasonu Fua ve Kefraya'ya büyük bir saldırı başlatmış, en az 5 intihar saldırısı düzenlemiş ancak yerel milisler tarafından püskürtülmüştü.

Sputnik'in haberine göreyse anlaşma metni şöyle:

  • Fua, Keferya ile Zabadani ve Madaya ateşkesinin maddelerine göre Suriye devleti, tutukladığı 500 muhalifi aşamalı olarak serbest bırakacak. Bırakılacak 500 kişilik listeyi Fetih Ordusu Suriye Devletine verecek. 500 kişinin içerisinde 325 kadın ve 25 çocuk bulunacak.
  • Muhalifler, Zabadani’yi tamamen boşaltacak ve sadece İdlib’e gidebilecekler. İran hükümeti, Lübnan ile görüşmelerde bulunacak ve Zabadani’den kaçan ailelerin geri dönmesi için harekete geçilecek. Türkiye’ye giden ailelerin geri dönmesi için de çaba sarf edilecek.
  • Fua ve Keferya’dan ilk aşamada kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ile yaralılar tahliye edilecek. Tahliye edilenlerin Suriye vatandaşı olması gerekecek ve sayıları 10 bini aşmayacak.
  • BM heyeti, Fua ve Keferya’ya girerek incelemelerde bulunacak ve bu iki bölgeye tıbbi ekiplerin girişine izin verilecek.
  • Hama kuzey kırsalı Morek beldesi karşılıklı tahliyelerin odak noktası olacak. Bir tahliye grubu geldiğinde diğeri bırakılacak.
  • ‘Fetih Ordusu’ militanları tahliye edilirken beraberlerinde ağır silah taşımayacaklar. Mühimmat ve ağır silahlar imha edilecek. Araçların üzerine takılı silah olmayacak.
  • Bölgelerde ateşkes ve güvenlik sağlanacak.
  • Şam hükümeti, İran heyeti ve muhaliflerin temsilcileri ile iletişim halinde olacak.
  • Çalışma grubunda, Birleşmiş Milletler ve İran’dan temsilciler olacak.