FT: Rusya Suriye'nin yeniden inşası için dünya güçlerinin desteğini istiyor

Rusya'nın, Suriye'nin "yeniden inşa edilmesi" için "dünya güçlerinin" desteğini istedi. AB ve Körfez ülkelerininse, yalnızca siyasi çözüme varılması halinde bunu karşılayacağı aktarıldı.

Dış Haberler

Rusya'nın, Suriye'nin yeniden inşası için gereken milyarlarca doları, Avrupa ve Körfez ülkelerinin karşılamasını istediği öne sürüldü.

Financial Times'ın haberine göre, Avrupa Birliği ve Körfez ülkeleriyse, Rusya'nın Suriye'deki müdahalesinden memnun olmamaları sebebiyle ancak "siyasi geçişi içeren bir barış anlaşmasına varılması" halinde ödemeyi kabul ediyor.

Habere göre Avrupalı bir diplomat "içeri giriyorlar, her şeyi berbat ediyorlar, her şeyi kırıyorlar ve bunun bedelini herkesin ödemesini istiyorlar" derken, konunun Birleşmiş Milletler görüşmelerinde konuşulacağı belirtiliyor. 

Suriye'nin yeniden inşası için on milyarlarca dolar gerekeceğini belirten Avrupalı diplomatlar, "Rusya tamamen yok olmuş bir Suriye miras almak istemiyor - bu sorun Irak'ın Amerikalıları rahatsız ettiği kadar Rusları rahatsız edecektir" diyor.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad konusunda da AB ülkeleri arasında ayrım olduğu belirtilen haberde, İngiltere, Fransa ve Hollanda'nın "Esad gitmeden savaşın bitmeyeceğine" inandığı, ancak diğer ülkelerin bu konuda ısrarcı olmadığı aktarılıyor.