FT: Londra'da kentsel dönüşüm suç artışına neden oluyor

Financial Times'ta yayımlanan 'Suçun bedeli: Kentsel dönüşüm ve çeteler arasındaki bağ' başlıklı yazıda bu yıl Londra'da gözle görülür bir şekilde artan suçların temel nedeninin kentsel dönüşüm olduğu savunuldu.

Londra'da kentsel dönüşümün eşitsizlikleri artırdığı, kamu harcamalarının azalmasıyla da birlikte suç oranlarının arttığına işaret ediliyor. 

Financial Times'ın “Suçun bedeli: Kentsel dönüşüm ve çeteler arasındaki bağ” başlıklı yazısında bu yıl Londra'da artan suçların nedenleri kaleme alındı. Yazıya göre, bu yıl 70'ten fazla insanın öldürüldüğü Londra'da işlenen suç sayısında diğer metropollere kıyasla büyük artış yaşanırken, Londra emniyetinin kayıtlarına göre işlenen suçlar 2012'den bu yana yüzde 68 arttı. Uyuşturucu ticaretinin büyümesi, sosyal medya provokasyonları, emniyete ayrılan bütçenin düşmesi suçta artışın bazı nedenleri olarak görülse de asıl nedenin kentsel dönüşüm olduğu belirtiliyor. Cinayet oranlarının en yüksek olduğu bölgelerin ise Hackney, Haringey, Camden ve Waltham Forest gibi kentsel dönüşüme tabi olan ve ev fiyatlarının hızlıca yükseldiği noktalar olduğu ifade ediliyor.

'BAŞKALARININ GELİŞİMİNİ TEMSİL EDİYOR'

Bir yardım kuruluşu olan Hackney Quest'in müdürü Colette Allen, “Şiddet her geçen gün daha da artıyor. Bu bölgede 17 yıldır çalışıyorum ve göz göre göre bu duruma geldik” yorumunda bulunuyor. Allen, çeteciliğin yayılmasının yanısıra toplumsal projeler ve yerel okullara desteğin kesilmesinin bunda etkili olduğunu söylüyor. Allen, “Hackney'de gençlerin eksikliğini hissettiği şey tutku ve umut. Hepsi zengin bir yerde yaşıyor, ancak hâlâ kendilerini buraya yabancı hissediyorlar. Burası onların değil, başkalarının gelişimini temsil ediyor. Getirildikleri yerde yaşayamayacaklarını düşünüyorlar, çünkü bir apartmana 600 bin sterlin ödeyemezler” diyor.

Kentsel dönüşümle birlikte çetecilik yöntemlerinin de dönüştüğü belirtilirken, Birmingham City Üniversitesi Kriminoloji Bölümü'nden David Wilson, “Genç çete üyeleri akılsız haydutlardan ibaret değiller. Paranın nereden geleceğini takip edip ona göre örgütleniyorlar. Girişimciliği çok iyi biliyorlar” diyor.

KENDİ GÜVENLİĞİNİ ALANLAR ARTIYOR

Özel güvenlik şirketi Alma-Risk yöneticisi Jack Mann, suçların artış göstermesiyle ev sahiplerinin de kişisel önlemler aldıklarını vurguluyor. Mann, “Emniyete ayrılan bütçenin azaltıldığı bir sır değil. Devlet güvenliği sağlayamadığı için insanlar kendi önlemlerini kendi alıyorlar” diyor. Geçen yıl Londra ve Manchester'da gerçekleşen terör saldırılarının da özel güvenlik önlemlerine başvuruların artmasında etkili olduğu ifade ediliyor.