Fransa'da Le Pen'in kazanma olasılığına karşı 'cumhuriyeti koruma planı' hazırlanmış

Fransa'da yayın yapan bir dergi, seçimleri Marine Le Pen'in kazanma ihtimaline karşı gizli bir plan hazırlandığını ortaya çıkardı.

Dış Haberler

Fransa medyası, Yürüyüş hareketi lideri Macron’un zaferle çıktığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı Le Pen’in kazanma ihtimaline karşı gizli bir plan hazırlandığını ortaya çıkardı.

Fransa’da yayın yapan L’Obs dergisi, Yürüyüş hareketinin 39 yaşındaki lideri Emmanuel Macron’un kazandığı cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde aralarında bakanlarında olduğu küçük bir grubun kendisini ‘en kötü ihtimale’ hazırladığını yazdı.

‘AMAÇ BARIŞI KORUMAK VE ANAYASA’YA SAYGI GÖSTERMEKTİ’

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre , Elysée Sarayı’nın yeni sahibi aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen olsaydı uygulanacak bir plan hazırlandı. Haberde, yazıya dökülmeyen ve özel bir isim verilmeyen bu planın ‘Fransa cumhuriyetini korumak’ amacıyla hazırlandığı kaydedildi.

Derginin adını gizli tuttuğu bir kaynağa dayandırdığı haberinde, kaynağın, “Bu plan çok aşamalı bir roket gibiydi. Felsefesi ve mutlak gerekliliği barışı korumak, aynı zamanda anayasal kurallara saygı göstermekti” sözleri aktarıldı.

‘PARLAMENTO ACİL OLARAK TOPLANACAK, CAZENEUVE GÖREVİNDE KALACAKTI’

Le Pen’in seçilmesi halinde "ülkede yaşanabilecek ciddi sivil kargaşayı önlemeyi" hedefleyen plan, parlamentoyu acil olarak toplayarak siyasi durumu ‘dondurmayı’ ve görevden ayrılacak başbakanın koltuğunda kalmasını sağlamayı da içeriyordu.  Plana göre, parlamento seçimlerden dört gün sonra, 11 Mayıs’ta acil olarak toplanacak ve en azından 11 — 18 Haziran’da yapılacak genel seçimlere kadar, François Hollade’ın cumhurbaşkanlığı dönemindeki sosyalist başbakan Bernard Cazeneuve görevine devam edecekti.

PARLAMENTO SEÇİMLERİ ÖNCESİ YÜRÜYÜŞ’E DESTEK YÜZDE 32’YE ULAŞTI

Fransa’da ilk turu 23 Nisan’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 7 Mayıs’taki ikinci tur oylamasında Macron ve Le Pen yarışmıştı. Avrupa Birliği ve göçmen karşıtı Le Pen’e karşı Fransa’nın tüm kesimlerinden oy almayı başaran Macron, seçimlerin galibi olmuş ve 14 Mayıs’ta yemin ederek görevi Hollande’dan devralmıştı.

Ancak Fransa gelecek ay yeniden sandık başına gidecek. 11 ve 18 Haziran’da iki turlu yapılacak parlamento seçimleri öncesinde yapılan anketler, Macron’un lideri olduğu Yürüyüş hareketine olan halk desteğinin yüzde 32’ye yükseldiğini gösteriyor.