Fransa’da işçiler Macron’un politikalarına karşı greve gitti

Fransa’da sendikalar ve öğrenci birliklerinin çağrısıyla düzenlenen 24 saatlik grevde Macron’un yeni reform programı ve sermaye yanlısı politikaları protesto edildi.

Dış Haberler

Fransa’da Genel İş Konfederasyonu ile İşçilerin Gücü (FO) sendikaları ve öğrenci birliklerinin çağrısıyla bugün düzenlenen 24 saatlik grevde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un reform programı ve sermaye yanlısı politikaları protesto ediliyor.

Haziran ayından beri ülkede gerçekleşen ilk grev olan bugünkü grevde, işçiler ve öğrenciler Paris, Nice, Marsilya başta olmak üzere birçok kentte sokaklara çıktı.

Grev ilan eden sendikalar, Macron’un yalnızca ekonomi politikalarını değil “toplumun dokusunu bozan” ideolojik politikalarını da protesto ettiklerini belirtti.

Macron’un sermaye yanlısı politikalarının “en güçsüz, en kırılgan ve en yoksul” olana saldırı anlamına geldiğini belirten sendikalar, yeni reformlarla “dayanışmayı ve sosyal adaleti baltalayan bir bireyselleştirme mantığı”nın yerleştirilmeye çalışıldığını söyledi.

Paris’te düzenlenen yürüyüşte “eğitime, işe, kamu hizmetlerine ve emekliliğe ücretsiz erişim” talebiyle harekete geçme çağrısında bulunuldu. Yürüyüşte polis bazı göstericilere biber gazı ve coplarla saldırdı, göstericiler arasında yaralananlar oldu.

Enerji şebekesi operatörü RTE’nin verilerine göre grev, Fransa’daki üç nükleer reaktörde ve bir kömür santralinde elektrik üretiminde 2,8 gigavatlık düşüşe neden oldu. Enerji istasyonlarında üretimin bu akşam yeniden başlaması bekleniyor.

Öte yandan geçen hafta İçişleri Bakanı Gerard Collomb’un istifa ettiği Fransa’da Cumhurbaşkanı Macron’a desteğin yüzde 30’a düştüğü belirtiliyor.