Foreign Policy: Suriye ordusu karşı saldırıya hazırlanıyor

Suriye ordusunun, İran'dan gelen parasal destek ve Şii milislerin yardımıyla cihatçılara karşı saldırıya hazırlandığı söyleniyor.

Dış Haberler

Foreign Policy'nin haberine göre, Suriye'de hem IŞİD hem de diğer cihatçı gruplar ilerleme kaydetse bile Suriye ordusunun güçsüzlüğüne dair dedikodular fazlasıyla abartılıyor. Suriye, yalnızca mevcut pozisyonları savunmak için değil, güçlü bir karşı saldırı için hazırlanıyor.

Haberde İran'ın Suriye'yi desteklemek için 1 milyar dolar kredi vereceği söylenirken, Şii milislerin de giderek daha çok kişiyi silah altına aldıkları belirtliyor. Bu çabalarla karşı saldırı gerçekleştirilebileceği söylenirken, 2014 başlarında Iraklı Şii milislerin IŞİD'e karşı Irak'ta savaşmak için Irak'a döndükleri, ancak Hizbullah'ın onların yerini aldığı aktarılıyor.

Hizbullah'ın yalnızca Şiileri değil, Dürzileri ve Hristiyan grupları da üye yaptığı söylenirken, grubun güçlendiği ve önemli bölgeleri tuttuğu da aktarılıyor. Dera ve Golan Tepeleri yakınlarında öncü bir rol oynayan Hizbullah'ın, Lazkiye'de kayıplar yaşadığı söylenirken, örgütün en etkin olduğu cephenin Kalamun bölgesi olduğu duyuruluyor.

1 Mayıs'tan beri 35 savaşçısını kaybeden Hizbullah'ın yanı sıra, Afgan Şiilerin de 2013'den beri savaşa dahil olduğu belirtilirken, bunların büyük kısmının İran'da bulunan mülteciler olduğu söyleniyor. Iraklı Şii grupların da Pakistanlı Şiileri silahlandırdıkları belirtilirken, Pakistanlı Şiilere yapılan çağrılar sonucunda pek çok gönüllünün geldiği söyleniyor.

Pakistanlı ve Afgan Şiilerin savaşa katılımının İran'ın Asya'da varlığının yayıldığına dair işaretler olduğu iddia edilirken, İran destekli Şii grupların internette de gönüllü toplamak için çağrılar yaptığı aktarılıyor. Bu grupların Şiiler için önemli yerleri savunmasının da desteği arttırdığı aktarılıyor.

Ancak tüm bu mücadelenin çok pahalı olduğu söylenirken, milislere milyar dolarlar ödendiği iddia ediliyor. Suriye hükümetinin de savaşa katılım için teşvikleri arttırdığı belirtilirken, 2014 Aralık ayında kamu işlerine alınacakların yarısının ailelerini savaşta kaybedenler olacağının duyurulduğu, savaşa katılanların ailelerine ücretsiz sağlık hizmeti verildiği de belirtiliyor.

Kayıplar yaşansa bile bir karşı saldırı hazırlığı içerisinde olunduğu, İran ve Suriye'nin çabalarını arttırdığı söyleniyor.