Foreign Policy: ABD yanlışlıkla savaşa girecek

Foreign Policy'de yer alan bir yazıda, ABD'li yöneticilerin Suriye'de ne yaptıklarını bilmedikleri, bu sebeple "yanlışlıkla" savaşa girebilecekleri söyleniyor.

Dış Haberler

ABD'de başkan yardımcısı adayları Mike Pence ve Tim Kaine arasında düzenlenen televizyon tartışmasının ardından, Foreign Policy, iki adayın da kendi Suriye politikalarının anlamından haberdar olmadığını duyurdu.

Micah Zenko tarafından kaleme alınan yazıda, adayların bilgisizliğinin ABD'yi Surye'de halkın karşı çıktığı bir savaşa sokabileceği belirtildi.

Yazıya göre, tartışma sırasında, başkan yardımcısı adayı Mike Pence, kendi başkan adayı Donald Trump karşı çıkmasına rağmen, Suriye'deki ABD askerlerinin sayısını artırmayı savunuyor. Pence, televizyon programında Suriye'de "güvenli bölge" istediğini duyuruyor.

"UÇUŞA YASAK" BÖLGE, "GÜVENLİ" BÖLGE, "İNSANİ" BÖLGE...

ABD'li başkan yardımcısı adayı, "güvenli bölge"nin yanısıra, Suriye'de kim olduğu açıklanmayan "Arap ortaklarla" çalışmaktan yana olduğunu belirtiyor. Rakip aday Kaine de Pence'e "katılıyor". Ancak Pence ile "aynı fikirde" olduğunu söyleyen Kaine, "güvenli bölge" ile aynı şey olduğunu düşünerek, Suriye'de "insani bölge" yaratılması gerektiğini söylüyor.

"Güvenli bölge" ve "insani bölge"nin yarattığı karmaşa yetmezmiş gibi , sunucu ortalığı daha da karıştırarak, Pence'e, "uçuşa yasak bölgeden bahsetmiştiniz, bu güvenli bölgeyi nasıl güvenli tutacaksınız?" diye soruyor. Üstelik Pence, daha önce "uçuşa yasak bölge" dememişken. Pence tarafından verilen cevaptaysa, soruya yanıt verilmeksizin, ABD Başkanı Barack Obama'nın dış politikasının "Rusya'nın saldırganlığını canlandırdığı" öne sürülüyor.

Pence, sunucunun soruda ısrar etmesi üzerine, uçuşa yasak bölgenin "uluslararası toplum" tarafından onaylanacağını öne sürüyor. Ancak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisi olan Rusya'nın buna karşı olduğu biliniyor.

ADAYLAR POLİTİKALARININ ANLAMINI BİLMİYOR

Yazıya göre kafası karışık adaylar, sorulara kesin yanıtlar vermekten kaçınırken, önerdikleri cevapların gerektirdiği askeri yükümlülükler arasında uçurumlar bulunuyor.

Adayların kimi önerileri, bölgeye büyük miktarda kara kuvveti yığılmasını gerektirirken, "uçuşa yasak bölge" gibi önerilerse, söz konusu hava sahasını ihlal eden Rusya uçaklarının vurulmasını gerektiriyor.

Yazıda, ABD ordusunu kontrol edebilecek ve önemli kararlar alacak bu kişilerin, verecekleri kararlara dair bilgisizliklerine işaret edilirken, insani bölgenin güvenli bölge anlamına gelmediği, güvenli bölgeninse uçuşa yasak bölge olmadığı vurgulanıyor.

ABD'li başkan adaylarının tartışması, adayların bahsettikleri politikaların maliyetlerini ve sonuçlarını bilmediklerini gösteriyor.