Fisk'ten Fransa hatırlatması: Savaş sonrası en büyük katliam 1961'de yaşandı

Robert Fisk, Paris Katliamı'nın ardından medyada yer alan "2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük katliam" sözlerinin doğru olmadığığını söyleyerek 200 Cezayirlinin katledildiği olayı hatırlattı.

Dış Haberler

Independent'ın ünlü Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Batı medyasındaki bir yanlışı düzeltti.

Gazetecilerin, 129 sivilin katledildiği Paris katliamı ile ilgili olarak, "2. Dünya Savaşı sonrasında Fransa'nın gördüğü en kötü katliam" yorumu yaptığını yazan Fisk, bunun doğru olmadığını hatırlattı.

Fisk, 1961 yılında Fransa'nın Cezayir'de yürüttüğü sömürgeci savaşa karşı Paris'te yürüyüş düzenleyen 200 Cezayirlinin katledilişine dikkat çekiyor.

Cezayirlilerin çoğu polis tarafından katledilirken, bir bölümü Palais des Sports'ta işkence gördü ve cesetleri Seine Nehri'ne atıldı.

Fransız polis yalnızca 40 ölümü kabul etti. O dönem görevdeki polis müdürü ise, İkinci Dünya Savaşı sırasında 1000'in üzerinde Yahudi'yi tehcir eden Nazi işbirlikçisi Vichy (Petain) hükümetinin polis gücünde çalışan Maurice Papon'du.

Fransa'da hala 5 milyonun üzerinde Cezayirlinin yaşadığına dikkat çeken Fisk, bunların çoğu için Cezayir savaşının sona ermediğini vurguladı.

Fisk ayrıca, Suriye'de IŞİD ile savaşabilecek yegane eğitimli gücün Suriye ordusu olduğunu, ancak Fransa'nın ve Batı'nın Suriye yönetimini devirmek için hala çalıştığını ve açıkça yanlış olan "Suriye ordusu IŞİD'le savaşmıyor" tezini dile getirdiğini söyledi.

Fisk, IŞİD'in fikir babası olan ve en büyük mali destekçilerinin bulunduğu Suudi Arabistan'la Batı'nın kurduğu ilişkinin de altını çizdi.