'Fırat Kalkanı' El Bab'da zorlanıyor

Türkiye'nin Suriye'de başlattığı "Fırat Kalkanı" operasyonunun El Bab önlerinde yavaşladığı bildiriliyor.

Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde 100 günü aşan süredir sürdürdüğü "Fırat Kalkanı" harekâtı son günlerde yavaşladı. Harekâtın yavaşladığı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bilgilendirme notlarına da yansıdı.

Hürriyet'ten Uğur Ergan'ın haberine göre önceki gün ve dün yapılan açıklamalarda, bölgede ve sınırda konuşlu ateş destek vasıtaları ile atış yapılarak IŞİD'in baskı altına alındığı belirtildi, ancak vurulan hedef sayısı ile zayiat hakkında bilgi verilmedi. Bir yetkili, “Şu anda ilerleyen bir şey yok. Hava Kuvvetleri unsurları da uçuş yapmadı” dedi.

Edinilen bilgiye göre, TSK unsurlarının Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine desteğini içeren Fırat Kalkanı harekâtı, El Bab kapısına dayanınca yavaşladı. Yavaşlamanın perde arkasında şu üç unsurun etkili olduğu belirtildi:

IŞİD DİRENİYOR

IŞİD, El Bab’da ciddi direniş gösteriyor. El Bab merkezinde 300’den fazla, ellerinde ağır silahların olduğu değerlendirilen militan var. Bunlar arasında keskin nişancılar da bulunuyor. Dabık’tan çekilen IŞİD güçleri de El Bab’a gelerek, burayı daha da güçlendirdi.

KUŞATMA YAPILIYOR

Kent merkezindeki gücü kırmak için kuşatma yapılıyor. Kuzeyden ve batıdan yapılan kuşatmalar ilerliyor. Kuzey ve batı hattı bittikten sonra doğu ve güney hattının daha etkin kuşatılmasına başlalanacak. Kuşatma bittikten sonra, El Bab içine girme aşamasına geçilmesi bekleniyor. 24 Kasım’da havadan vurulan ve 4 askerin şehitdüştüğü El Bab yakınlarındaki karargahın da başka bir yere intikal ettirildiği öğrenildi.

ASKERLERİN CAN GÜVENLİĞİ

Geçen salı günü yanlış yola girince IŞİD'in pusu kurarak kaçırdığı Özel Kuvvetler Keşif Timi’nden iki astsubayın durumu da dikkate alınıyor. Askeri hamleler, iki askerin can güvenlikleri de dikkate alınarak planlanıyor. İki astsubayın nerede alıkonulduklarına dair önemli ipuçları olduğu belirtildi.

HALEP TOPLANTISI

Ankara’da Türkiye’nin arabuluculuğunda Rusya ile "muhalif" gruplar arasında temasların devam ettiği ileri sürüldü. Türkiye, şu an için Halep’te ateşkesin sağlanmasına ve insani yardımın ulaşması için koridor açılmasına ağırlık veriyor.