Filipinler’de İslamcılar hapishane bastı: 158 mahkum kaçak

Filipinler’de dün gece gerçekleştirilen hapishane baskınında 158 mahkumun kaçtığı bildirildi. Baskını IŞİD’e biat eden İslamcı bir çetenin gerçekleştirdiği düşünülüyor. Yetkililere göre hapishanede önemli İslamcı mahkumlar bulunuyordu.

Dış Haberler

Filipinler’de İslamcı çetelerin bugün gerçekleştirdiği hapishane baskını sonucunda 158 mahkumun kaçmayı başardıkları bildirildi. Son 15 yılda benzer olayların birkaç kez yaşandığı ülkede bugünkü baskının en çok mahkumun kaçmasıyla sonuçlanan olay olduğu aktarıldı.

Olay ülkenin güneyinde bulunan Kidapawan şehrinde bulunan bir hapishanede dün gece yarısından sonra gerçekleşti. Silahlı 100 kadar kişinin katıldığı öne sürülen baskın sırasında kaçan 158 kişinin ne kadarının İslamcı gruplarla bağlantılı olduğu henüz tespit edilmedi. Kaçanların 6’sının olaylar sırasında öldüğü ve sekizinin tekrar yakalandığı aktarılan bilgiler arasında. Hapishanede 1500 civarında tutsak bulunuyordu.

Kidapawan şehri İslamcı ayrılıkçı çetelerin hükümet güçlerine karşı savaştıkları Manila’nın 950 kilometre güneyinde bulunuyor. Bölge aynı zamanda Katolik ağırlıklı bir nüfusa saihp olan ülkenin Müslüman azınlık nüfusunun yoğunlaştığı bir bölge. Baskın düzenlenen hapishanenin önemli İslamcı liderlerin tutuklu bulunduğu bir hapishane olduğu belirtiliyor. Konuyla ilgili AFP’ye bilgi veren bir yetkili baskını gerçekleştiren grubun hükümetle bir süredir müzakereler yürüten Moro İslamcı Kurtuluş Cephesi (MİKC) adlı gruptan ayrılan bir grup olduğunun düşünüldüğünü aktardı. MİKC ülkedeki en örgütlü İslamcı terör örgütü olarak biliniyor.

Bölge valisi Shirlyn Macasarte MİKC’den kopan Bangsamoro İslami Özgürlük Savaşçıları (BİÖS) adlı grubun hapishaneden bazı tutsakları kaçırmayı planladığına dair istihbarat raporları bulunduğunu öne sürdü. Bu grup 1970’ten bu yana ülkenin güneyindeki Müslüman azınlık bölgesinin özerkliği için savaşan MİKC’den 2008 yılında kopan ve yakın zamanda IŞİD’e biat ettiğini duyuran bir örgüt. Olayın ardından AFP’ye konuşan MİKC sözcüsü Von El Hak, baskını kimin düzenlediğini bilmediklerini ileri sürdü.