Filipinler'de hükümet ile komünist gerillalar arasında görüşmeler başladı

Filipinler yönetimi ile NDF arasındaki barış görüşmeleri Oslo’da başladı. Daha önceki benzer girişimler başarısızlıkla sonuçlanırken, taraflar bu kez bir yıl içerisinde bir barış anlaşmasına imza atmayı umuyorlar.

Dış Haberler

Filipinler yönetimi ile National Democratic Front-Ulusal Demokratik Cephe (NDF) Oslo’da barış görüşmelerine resmen başladı.

Pazartesi günü taraflar bir araya gelmeden önce hükümet komünist gerilla hareketinin bazı önde gelen isimlerini serbest bırakırken, NDF tarafından tek taraflı ateşkes ilanı gelmişti.

Görüşmelerin 26 Ağustos’ta sonlanması planlanırken, taraflar önemli gündem maddelerini ele alacak.

Bunlar, daha önceki anlaşmaların yeniden teyit edilmesi; sosyoekonomik, politik ve ekonomik reformların planlanması, çatışmaların sonlandırılması ve silahsızlanma için planlama, Güvenlik ve Ceza Muafiyeti Garantisi Ortak Anlaşması (JASIG) listesinin yeniden yapılandırılması, siyasi tutsakların serbest bırakılmaları ve kalıcı ateşkesin planlanması gibi kritik konuları kapsıyor.

Ayrıca taraflar en geç bir yıl içerisinde bir barış anlaşması imzalamayı hedefliyorlar.

Komünist silahlı hareket NDF’nin Filipinler yönetimine karşı isyanı yaklaşık 50 yıldır devam ediyor. Bu dönem boyunca çatışmalarda toplam 40.000 civarında Filipinlinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Taraflar 2000’li yıllarda daha önce iki kez masaya otursalar da önceki görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Filipinler’in yeni Devlet Başkanı Duerte daha koltuğa oturmadan NDF ile gayrıresmi görüşmelere başlamıştı.

Seçilmesinin ardından kısa sürede ateş kes ilan eden Duerte, Temmuz ayında NDF’den hükümet güçlerine karşı gerçekleştirilen bir saldırının ardından ateşkesi sonlandırmıştı.

Oslo’daki görüşmelerde NDF delegasyonunda Filipinler Komünist Partisi lideri Jose Maria Sison’a, görüşmelere katılmak üzere serbest bırakılan Benito Tiamzon, Allan Jazmines ve Rafael Baylosis eşlik ediyor.