Filipinler Komünist Partisi'nden sıkıyönetime karşı açıklama: 'Suçla mücadele bahanesiyle...'

Filipinler Komünist Partisi, Rodrigo Duterte tarafından ilan edilen sıkıyönetime karşı açıklama yayımladı. Açıklamada Duterte'nin "tehditlerin ve oyunların ötesine geçtiği" ve halkın haklarını kısıtlamaya başladığı söylendi.

Dış Haberler

Filipinler Komünist Partisi, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte tarafından Mindanao'da ilan edilen sıkıyönetime karşı açıklama yayımladı.

Açıklamada Duterte'nin sıkıyönetim ilan ederek "tehditlerin ve oyunların ötesine geçtiği" söylendi.

Mindanao'daki insanların haklarının kısıtlanmaya başladığını belirten Filipinler Komünist Partisi, "kurulan kontrol noktaları, sebepsiz gözaltılar, sokağa çıkma yasakları ve diğer kısıtlamalara" karşı olduğunu duyurdu.

Açıklamada "tüm Filipin halkı Mindanao'da sıkıyönetimin dayatılmasına karşı çıkmaya ve sıkıyönetimin kaldırılmasını talep etmeye" çağrıldı. 

'LİDERLERİNİN ASKERİ YETKİLİLERLE BAĞLARI VAR'

Yapılan açıklamada sıkıyönetimin Maravi kentinde yaşanan çatışmalar sebep gösterilerek ilan edildiği hatırlatılırken, çatışmaların yaşandığı Maute grubunun liderlerinin "askeri yetkililerle bilinen bağları olduğu" söylendi.

Yönetimin sıkıyönetimi meşrulaştırmak için Maravi kentini harabeye çevirdiği söylenen açıklamada, benzer bir şekilde 2013 yılında da Zamboanga kentinin yerlebir edildiği hatırlatıldı.

'HEDEFİ VE AMACI DAHA GENİŞ'

Duterte'nin ilan ettiği sıkıyönetimin Maravi kentinin ötesinde amaçları ve hedefleri olduğunu duyuran Filipinler Komünist Partisi, Duterte'nin eski Filipinler diktatörü Marcos kadar "sert" olacağını söylemesine dikkat çekerek, Marcos'un halka karşı faşist saldırılar gerçekleştirdiğine ve büyük insan hakkı ihlalleri yarattığına işaret edildi.

Açıklamada Filipinler liderinin söylemleriyle orduyu "hiçbir hesap vermeden daha fazla istismar gerçekleştirmeye" çağırdığı vurgulandı.

Filipinler Komünist Partisi, Filipinler halkının sıkıyönetim altında ordu ve polisi tarafından gerçekleştirilen suçlardan dolayı doğrudan Duterte'yi sorumlu tutacağını duyurdu.

'İŞÇİLERİN VE KÖYLÜLERİN TALEPLERİ BASTIRILACAK'

Sıkıyönetimle birlikte gericilerin ordu ve polisi kullanarak işçilerin ve köylülerin "gerçek toprak reformu, daha yüksek ücret, daha iyi yaşam koşulları, çevrenin yabancı maden işletmelerinden korunması" gibi taleplerini bastıracağını duyuran Filipinler Komünist Partisi, ordunun yasadışı cinayetler, kaçırmalar, işkence, rastgele ateş açma, askeri işgaller, insanların zorla evlerinden çıkartılması, hava bombardımanları ve sayısız benzer suça teşvik edildiğinin altını çizdi.

Açıklamada geçtiğimiz aylar boyunca da bu suçların işlendiği hatırlatıldı.

'SINIF ÇELİŞKİLERİYLE KARŞI KARŞIYAYKEN SIKIYÖNETİM İLAN EDİLDİ'

Duterte tarafından ilan edilen sıkıyönetimin, yönetici sınıf içerisinde sürekli çelişkiler yaşanırken duyurulduğu belirtilen açıklamada, sıkıyönetimle birlikte Duterte'nin darbe tehlikesini savuşturduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada Duterte'nin kabineye ve diğer hükümet kuruluşlarının yönetimine askeri yöneticileri aldığı, "hükümetteki bir avuç ilericinin daha da marjinalize edildiği ve tehdit altında olduğu" söylendi.

Filipinler Komünist Partisi, Duterte'nin "suçla mücadele bahanesiyle" sıkıyönetimi ülke geneline yayabileceğini, yüzlerce milyar dolarlık altyapı projelerini kullanarak "yöneten sınıfın desteğini ve sadakatini güvenceye alacağını" belirterek, Duterte'nin Marcos benzeri yetkilerle altyapı projelerini kamu denetimi olmadan gerçekleştireceği bildirildi.

Ancak tüm bunlara karşın, yöneten sınıf içerisindeki çelişkilerin ve yöneten sistemin zayıflığının işaretlerinin de görülmekte olduğu kaydedildi.

Silahlı mücadele yürütmekte olan Filipinler Komünist Partisi, açıklamasında bu yönde çağrıda bulundu.