Fidel, Küba 5'lisini yazdı: Onlarla vakit geçirdiğim için kendimi şanslı hissediyorum

Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro, Küba 5'lisiyle yaptığı görüşmeyi yazdı. Fidel, "Halkımızın onurlu tarihinin bir parçası olarak onlarla birlikte vakit geçirebildiğim için kendimi çok şanslı olarak görüyorum" dedi. Fidel'in 1 Mart 2015 tarihinde Radio Rebelde'de yayımlanan yazısını soL okurlarıyla paylaşıyoruz.

Çeviri: Ogün Eratalay

Onları 28 Şubat Cumartesi günü misafir ettim, Küba topraklarına ayak bastıktan 73 gün sonra. Üçü, taraflı yargıçlar tarafından suçlu bulunduktan sonra gençliklerinin 15 yılını nefes almanın imkansız olduğu, küf kokulu, iğrenç bir Yanki hapisanesinde geçirmişti. Diğer ikisi ise yine memleketlerine karşı imparatorluk tarafından planlanan alçakça planları ifşa etmeye çalıştıkları için hapsedilmişlerdi.

İmparatorluğun kendi soruşturmaları, adalet kavramının yanına bile uğramadan insanlık dışı hükümlere onay verdi. Küba istihbaratının ABD’nin tek bir askeri ekipmanının bile bilgisine ihtiyacı bulunmuyor. Zaten Küba’nın başkentinin hemen güneyindeki “Lourdes Üssündeki” elektronik altyapı sayesinde gezegende tüm olan biten uydular aracılığıyla gözlemleniyor. Bu sayede ülkemizden binlerce kilometre ötedeki en ufak bir gelişmeyi bile takip edebiliyoruz.

Terörizm karşıtı Küba Beşlisi, ABD çıkarlarına yönelik hiçbir eylemlilikte olmadılar, onlar sadece tüm dünya kamuoyunun bildiği üzere ABD istihbarat servisleri tarafından halkımıza karşı örgütlenen terör saldırılarına engel olmaya çalıştılar. Küba Beşlisinin hiçbirisi bunları bir ödül, taltif veya şöhret uğruna yapmadı. Böyle olmadıkları için onlara halkımız sahip çıktı. Onlar, eşleri, aileleri, çocukları, akrabaları, hemşehrileri ve biz gururlanmayı hak ediyoruz.

1953 yılında Moncada Kışlalarına saldırdığımızda 26 yaşındaydım, Küba Beşlisinden daha tecrübesizdim. Beşli ABD’ye zarar vermek veya ülkemizde terör saldırıları düzenleyip insanların canına kasteden ABD’den intikam almak gibi bir gündemle hareket etmedi.  Hiç kimsenin aksini iddia edemeyeceği amaçları bu saldırıları durdurmaktı.

Beşli Küba’ya geldiklerinde ilk önce aileleriyle, arkadaşlarıyla ve halkımızla biraraya geldi. Bir an olsun onların narin sağlık koşullarını tehlikeye atmadan hareket ettik.

Dün saatlerce o kadar mutlu oldum ki. Başta artık bir ressam ve şair olan Gerardo olmak üzere çok güzel kahramanlık hikayeleri dinledim, Santiago de Cuba Havaalanına bir sergi açıyormuş bu sıralarda. Ya eşleri yok muydu, çocuklar neredeydi diye soruyorsunuz biliyorum. Elbette tüm sevinçlerimizi ailemizle birlikte paylaşmalıyız, ancak dün sadece Küba Beşlisiyle vakit geçirdim. Beş saat boyunca tek gündemim kesintisiz olarak onlardı. Halkımızın onurlu tarihinin bir parçası olarak onlarla birlikte vakit geçirebildiğim için kendimi çok şanslı olarak görüyorum.