Fethullah Gülen New York Times'a yazdı: Laik okullar açtık, siyasi iktidarı istemiyorum

ABD'de yaşayan Fethullah Gülen, New York Times için bir yazı kalame aldı. Gülen, Cemaat'in dünya çapında 1000 "laik okul" açtığını ileri sürerken, siyasi iktidarı istemediğini de savundu.

Dış Haberler

ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan cemaat lideri Fethullah Gülen, New York Times için dikkat çekici bir makale kaleme aldı.

"Türkiye'nin aşınan demokrasisi" başlıklı yazıda, Türkiye'nin son yıllardaki halini "hayalkırıklığı" olarak nitelendiren Gülen, Türkiye'nin çok yakın zamana kadar Avrupa Birliği yolunda ilerleyen ve Müslüman ülkelerin imrenerek baktığı bir ülke olduğunu savundu.

Türkiye'nin bu tarihsel fırsatı AKP'nin "ilerlemeyi tersine çevirmesi" nedeniyle kaçırmış göründüğünü yazan Gülen, Türkiye'nin şu andaki liderlerinin seçmen çoğunluğuna dayanarak mutlak bir yönetim iddiasında bulunduklarını belirtti.

Ancak seçmen çoğunluğunun AKP'ye anayasayı çiğneme ya da muhalifleri baskılama hakkını vermediğini söyleyen Gülen, seçimlerin de "ahbap sermayedarlar" ve medya hizmeti ile kazanıldığını ileri sürdü.

Cemaat'e yapılan operasyonlar hakkında da yazan Gülen, AKP'nin, kendi yolunun üzerinde duran herkese iftira, yaptırım ve uydurma suçlar isnat etme mesajı verdiğini kaydetti.

Türkiye'yi yönetenlerin yalnızca Batı'ya yabancılaşmadığını, ayrıca Ortadoğu'daki güvenirliğini de kaybettiğini savunan Fethullah Gülen, ülkenin Ortadoğu'ya etki etme becerisinin yalnızca ekonomisi ile değil, "sağlıklı demokrasisi" ile olacağını da ekledi.

Demokrasinin ana ilkeleriyle İslam'ın temel kurallarının çelişmediğini iddia eden Gülen, AKP'lileri dini kullanarak kendilerini temize çıkartmakla suçladı.

Baskıya karşı çıkmayı "demokratik hak, yurttaşlık görevi ve dini bir emir" olarak nitelendiren Gülen, Cemaat'in "sivil toplum hareketi" olduğunu iddia etti.

Fethullah Gülen'in, Cemaat'in "hizmetlerini" anlatırken, tüm dünyada 1000 "laik okul" açtıklarını söylemesi dikkat çekti.

Cemaatçilerin bu zamana kadar hiç siyasi parti kurmadığını ya da siyasi ihtirasların peşinden koşmadığını savunan Gülen, kendisinin de siyasi iktidarla ilgilenmediğini söyledi.

Kendisi de dahil olmak üzere birçok Cemaat mensubunun bir zamanlar AKP'yi desteklediğini söyleyen Gülen, özellikle 2005 yılında Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini hatırlattı.

Gülen, yazısının sonunda, "Türk halkı, geçmişte de kendisini demokratik yollardan ayıran seçilmiş liderleri reddetti. Umarım tekrar hukuki ve demokratik haklarını kullanarak, ülkelerinin geleceğini geri kazanırlar" dedi.