'Feminist Başbakan’ın ülkesinde kadınların maaşını umursayan var mı?

Kanada'nın feminist başbakanı Justin Trudeau'nun, "kadın dostluğu" derinden benimsendi. Peki Kanada'da meclis kadınlarına temsil konusunda verilen eşitlik, işçi kadınlara verilen maaşlarda da sağlanıyor mu?

Haber Merkezi

Kanada başbakanı Justin Trudeau, “kadın ve LGBT dostu” söylemleri ile biliniyor. Mecliste sağladığı cinsiyet kotası eşitliği nedeniyle başbakan, görevine başlar başlamaz “feminist” ilan edilmiş, geçtiğimiz 8 Mart’ta, dünya çapında uygulanacak cinsellik ve üreme sağlığı projelerine 650 milyon dolar harcayacağını söylemişti.

Tredeau’nun “kadın dostluğu” öylesine benimsendi ki, bir siyasetçi olarak temel karakteri unutuldu ve “kadın düşmanı” Trump’la kurduğu “iyi ilişkiler” şaşkınlıkla karşılandı. 

Peki meclis kadınlarına temsil konusunda verilen eşitlik, işçi kadınlara verilen maaşlarda da sağlanıyor mu? 

Yeni yayınlanan yıllık verilere göre cinsiyetler arası ücret eşitsizliğini, “kadın dostu” başbakan, hiç de umursamıyor.

Kanada’da yıllık gelir göz önünde bulundurulduğunda, tam zamanlı çalışan erkekler 1 dolar kazanırken kadınlar hâlâ 74.2 sent kazanıyorlar. Erkeklerin genel olarak kadınlara göre daha uzun saatler çalıştığı faktörü hesaba katıldığında ve saat başı ücret oranları karşılaştırıldığında ise, erkeklerin 1 dolarına karşılık kadınlar 87.9 sent kazanıyorlar. Kadınların eğitim düzeyi erkeklerinkine göre artış gösterse de yıllık kazançta kadınlar ile erkekler arasındaki fark son 20 yılınkini aştı. Kanada ayrıca Dünya Ekonomik Forumu’nun küresel cinsiyetler arası ücret eşitsizliği sıralamasında iki yıl önce 19. sıradaki yerini 35’e geriletti. 

KADINLAR NEDEN DAHA AZ KAZANIYOR?

Ücretler arası farklılığı açıklayan çeşitli faktörler bulunuyor. Birincisi, kadınlar erkeklere göre yarı zamanlı işlerde daha sık çalışıyor, çünkü çoğu zaman çocuk ve yaşlı bakımı gibi işler üstleniyorlar. Ayrıca iş yaşamları boyunca kadınlar işlerinde daha sık kesinti ile karşılaşıyor. 

Başka bir neden ise yapılan işlerin çeşidi ile ilgili. Ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı kasiyerlik ve gündelikçilik gibi işlerin maaşları, yoğun olarak erkeklerin çalıştığı kamyon şoförlüğü ve inşaat işçiliği gibi işlere göre daha düşük. 

Diğer faktör ise “aynı işi yapsalar da kadınların erkeklere göre daha az değerli olduğu” düşüncesini doğuran ayrımcılık. Örneğin avukatlar arasında erkek ortağın maaşı, kadın ortağınkine göre daha fazla. 

KANADA, DİĞER ÜLKELERE GÖRE NEREDE?

Kanada’nın cinsiyetler arası ücret eşitsizliği, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ortalamasından daha yüksek ve 34 sanayileşmiş ülke arasında yedinci sıraya yerleşmiş bulunuyor. Türkiye ise altıncı sırada. Dünya Ekonomik Forumu, bu değişme hızıyla ücret eşitsizliğinin bir 170 yıl daha değişmeyeceğini öngörüyor. 

OECD'nin 2016 ücret eşitsizliği verileri şöye;

Diğer ülkelerde eşitsizliğin kapatılması için adımlar atılacağı vaat ediliyor. Britanya’da artık büyük patronlar internet sitelerinde erkek ve kadın işçilerine ne kadar ödediklerini, eşitsizliği kapatmak için yaptıkları ek ödemeleri Nisan ayı itibariyle belirtmek zorunda olacaklar. Avustralya, ücret eşitsizliği konusunda düzenli olarak istatistik verileri yayınlamak üzere İşyerinde Cinsiyet Eşitliği Kurumu kurdu. Büyük şirketler cinsiyetler arası ücret eşitsizliğini bu firmaya bildirmek zorunda. 

Öte yandan erkekler ve kadınlar arasında saat başı ücretlerin en dengeli olduğu mesleklerin sağlık bakımı; en büyük eşitsizliğin ise doğal kaynaklarda olduğu görülüyor.