Faşist Altın Şafak'tan AB yalanları

Yunanistan'daki faşist parti Altın Şafak, Brexit'in ardından Britanya'nın "cesur halkını" kutladı. Ancak faşistlerin AB'ye yönelik tutumu tutarsız.

Dış Haberler

Britanya'nın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma kararı almasının ardından ("Brexit") tartışma Avrupa çapında sürüyor.

Brexit'in ardından, Yunanistan'daki neo-nazi parti Altın Şafak (XA), "Britanya halkının Brüksel kargalarını ve Almanya'nın mali oligarşisini reddeden cesur tutumunu" selamladı.

Ancak In Defense of Communism'de yer alan habere göre, XA kendisiyle, özellikle de Yunanistan'ın AB üyeliği hakkındaki görüşleriyle çelişiyor.

Örneğin, geçen sene bankingnews.gr isimli siteye bir mülakat veren XA'nın "Führer"i Nikolaos Mihaloliyakos, Yunanistan'ın AB ve avrodan çıkışını, "ulusa karşı yapılmış canice bir hata" olarak nitelendirmişti.

Mihaloliyakos, "Şu anda Yunanistan'ın başka seçeneği yok; Yunanistan için yalnızca avro ve ağır koşullar var" demişti.

Faşistlerin lideri, benzer bir pozisyonu, 2012'deki seçimler öncesinde devlet televizyonu ERT'de katıldığı bir programda da savunmuştu.

2014 yılında sağcı bir bloga röportaj veren, eski ordu subayı Altın Şafak milletvekili Giorgos Epitidios, "Ben AB'den yanayım. Ülkemizin AB ve NATO gibi uluslararası birliklere ve örgütlere katılması lazım" demişti.