Facebook, Mariela Castro’nun hesabını keyfi olarak engelledi

Facebook, Küba’ya Irma kasırgası sonrası yardımlarını iletmek isteyenler için açılan banka hesabını paylaşan Mariela Castro’nun profilini keyfi olarak engelledi. Dayanışma dalgası Facebook’un özür dileyip hesabını geri vermesine neden oldu.

Çeviri: Cem Öztürk

Küba halkı halen Irma kasırgasının yol açtığı ağır zararının yaralarını sarmak için uğraşırken, CENESEX (Küba Ulusal Cinsel Sağlık Merkezi) yöneticisi Dr. Mariela Castro Espín’in halka açık sosyal medya hesapları saygısız ve duyarsız kimselerin nefret dolu hakaret ve tehditlerinin kuşatması altındaydı. Bireysel görüş süsü altındaki sosyal linçin amacı Küba’ya olan sonsuz sevgi ve dayanışmayı kırmanın yanı sıra, dünyanın çeşitli yerlerinden Küba’ya yapılan sayısız dayanışma inisiyatifini engellemekti.

Pazartesi sabahı saldırıya Küba hükümetinin Irma kasırgası’nın neden olduğu yıkımla baş etmeye katkıda bulunmak isteyen kişilerin ve dayanışma gruplarının parasal yardımını yönlendirmek üzere yetkilendirdiği banka hesabı bilgilerinin paylaşıldığı gönderiyi “Topluluk Standartları’yla uyuşmadığı” gerekçesiyle yayından kaldıran Facebook da katıldı. Mariela Castro Espín, sürmekte olan saldırı içerikli yorum ve mesajlara olanak sağlayacak şekilde, ayrıca 24 saatliğine gönderi ve sohbet servislerinden de engellenmişti.

Cubadebate’in haberine göre, CENESEX tarafından Facebook üzerinden yapılan açıklamada, “Bu, söz konusu şirketin bir çalışanın kişisel inisiyatifi midir, yoksa şirketin resmi duruşu mudur? Şirketi bu provokasyonları sonlandırmaya çağırıyor, halkımızın refahı için Küba’nın nekaheti lehine mütevazı çalışmamıza devam etmeye olan değişmez kararlılığımızı ifade ediyoruz” denildi.

Dayanışma dalgası Facebook’un Castro Espín’den özür dileyip hesabını geri vermesine neden oldu. Açıklanan 24 saatlik engel süresinin bitiminden çok önce, Facebook hesabını Castro Espín’e iade etti.

Mariela Castro Espín, hesabından şu mesajı paylaşarak daha önce verdiği banka hesap bilgilerini yineledi:

“Facebook’a geri döndüm! Dostların gösterdiği dayanışmaya minnettarım. Bu ilk gönderimde dünyanın her yanından birçok kişi, örgüt ve kurumun Küba hükümetinin halkın Irma kasırgasını atlatmaktaki gereksinimlerini karşılama çabalarına katkılarını sunmak için istedikleri bilgileri tekrarlamak istiyorum.”

Kaynak: Cubadebate