Ezidiler, Şengal ve Başika'ya dönmek istiyor

Ezidiler, Şengal ve Başika’ya giden yolların yeniden kullanıma açılmasını talep ediyor.

Haber Merkezi

Ezidi aktivist topluluğu Yazda, Şengal ve Başika’ya giden yolların evlerine dönebilmeleri için yeniden açılması için çağrısı yaptı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Duhok’ta sığınmacı konumunda olan Ezidiler, IŞİD'in Irak'taki yenilgisinin sonrasında bile binlerce yıldır yaşadıkları Şengal ve Başika’ya dönemiyor.

Rudaw'ın haberine göre; Kürdistan bölgesiyle Şengal ve Başika’yı birbirine bağlayan yollar Ekim’de Irak ordusu ve Şii militanların Kürdistan bağımsızlık referandumu sonrası peşmergeyi bölgeden uzaklaştırdığından beri kapalı.

Bu aynı zamanda Şengal’deki IŞİD suçlarını araştıran, Kürt Bölgesel Yönetimi komisyonunun Şengal’e girememesi anlamına geliyor.

Irak yetkilileri, Kürt araştırmacıların Ezidilere karşı işlenen suçların işlendiğine inanılan alanlara girmesini engellediğinden, Ezidilere karşı işlenen suçların ve faillerin tespit edilmesi zorlaşıyor.

Dünya Ezidi Organizasyonu Yazda’nın ifade ettiğine göre, “İki ana yolun hâlâ kapalı olması, Ezidi halkının Erbil ve Musul’dan 8 saatlik tehlikeli bir yolculuk yapmasını zorluyor.” Yazda, “Ezidi halkı büyük ölçüde yerinden edilmiş durumda ve Kürdistan bölgesinde kalıyor, bu nedenle, vatandaşların anavatanlarına dönmesini engellemek insan haklarının da ihlali anlamına geliyor” diyerek, Ezidilerin Şengal ve Başika’ya dönmesi gerektiğini savundu. Yazda, Irak hükümetiyle IKBY’nin yolların yeniden açılması için anlaşma yapması gerektiğini belirtiyor.

Konuyla ilgili bir diğer açıklamaysa Yazda Başkan Yardımcısı Hadi Pir’den geldi. Pir, Kuzey Amerika’nın en büyük Ezidi topluluğu olan 3 bin Ezidi’nin yaşadığı Lincoln Nebraska’da, İnsan Hakları Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte konuştu. Pir, “Dünyanın Ezidileri 74 soykırım teşebbüsüne uğrayan ve bunların hâlâ sürmekte olduğu bir azınlık olarak tanıması gerekiyor” dedi ve dünyanın Ezidileri tanıyıp onlara yardım etmesi gerektiğini belirtti.

Pir, Ezidilerin binlerce yıldır diğer topluluklardan "Barış içinde yaşamayı ve kendilerine saygı duyulmasını" istediklerini belirtti. Pir, “Mesaj hâlâ aynı, bırakın barış içinde yaşayalım” dedi.

Ezidilerin yarısına yakını, Ağustos 2014’te Şengal ve çevre bölgelerde IŞİD tarafından alıkonuldu. Akıbetlerine dair henüz net bir bilgi yok.

Şengal, Kasım 2015’te IŞİD’den geri alınmasına rağmen, ağır hasar gören şehrin yeniden inşası oldukça yavaş ilerliyor. Şehre giriş sık sık bir problem olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda bölgede silahlı birçok grubun hâlâ faal olduğu belirtiliyor.