Eski New York Times Türkiye şefine verilecek 'fahri hemşerilik' iptal edildi

1996-2000 yılları arasında Türkiye'de New York Times muhabirliği yapan ABD'li gazeteci için Gaziantep'te yapılacak "fahri hemşerilik" töreni iptal edildi.

Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD gazetesi New York Times'a "sen kimsin ya" demesinin ardından ilginç bir gelişme yaşandı.

1996-2000 yılları arasında New York Times'ın Türkiye büro şefliğini yapan Stephen Kinzer, Salı günü Gaziantep'te düzenlenecek "fahri hemşerilik" törenine katılmak için Türkiye'ye geldi.

Ödülün nedeni ise, Kinzer'in şeflik yaptığı dönemde Roma mozaiklerini kurtarma faaliyetlerinde gösterdiği çabalardı.

Kinzer, geldiğinde kendini karşılayan mihmandarların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel ricası üzerine törenin ve fahri hemşerilik unvanın iptal edildiğini söylediklerini aktardı.

İddiaya göre Cumhurbaşkanlığı'ndan Gaziantep Belediyesi'ne bir faks gitmişti. Faksta, Kinzer'in "hükümetin ve ülkenin düşmanı" olduğu yazıyordu.

Cumhurbaşkanlığı'nın bu kararının, Kinzer'in Ocak ayında, şu anda çalıştığı Boston Globe için yazdığı bir makale nedeniyle alındığı belirtiliyor. Kinzer o makalesinde Erdoğan için, "Bir zamanlar yetenekli bir modernleştirici olarak görülürken, şimdi 1000 odalı sarayında oturarak Avrupa Birliği'ni kınıyor, gazetecilerin tutuklanmasına karar veriyor ve kısa etek boyu ile doğum kontrolüne ateş püskürüyor" demişti.