Eski Kerkük Valisi: Talabani ailesi ile Kasım Süleymani anlaştı

Irak merkezi yönetimi tarafından görevden alınan eski Kerkük Valisi Kerim, Talabani ailesiyle Kasım Süleymani'nin anlaştığını ileri sürdü.

Dış Haberler

Bağdat tarafından görevden alınan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, peşmergenin Kerkük'ten çatışmadan çekilmesi konusunda Talabani ailesinin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile anlaştığını söyledi.

Rûdaw'ın aktardığına göre Bloomberg'e verdiği demeçte Necmeddin Kerim, Peşmerge'nin Kerkük'ten ani şekilde çekilmesinin perde arkasında KYB’nin hayatını kaybeden lideri Celal Talabani oğlu ve yeğenlerinin, Irak merkezi hükümeti ve İran ile anlaşmasından kaynaklandığını belirtti.

Kerim şunları söyledi:

"Saldırıdan bir gün önce Talabani'nin büyük oğlu Bafel, yeğeni Lahur ve onun büyük abisi Araz Şeyh Cengi, Kasım Süleymani'nin temsilcisiyle bir araya gelmişti. Temsilci, Talabani ailesine verdiği ultimatomda mevzilerini terk etmedikleri takdirde kendilerine saldıracakları mesajını vermişti."

Bu görüşmeden sonra söz konusu isimlerin Irak merkezi hükümetiyle anlaşmaya vardığını belirten Kerim, "Irak güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezine girmesi halinde Peşmerge'nin savaşmaması üzerinde anlaşmaya vardılar" dedi.

Hakkında yakalama emri çıkarılan Kerim, Kerkük'e yapılan askeri operasyondan sonra evini terk ettiğini dile getirerek, dönmesi halinde hayatının tehlikeye gireceğini söyledi.

Kerim, Kerkük operasyonunun başladığı gece halkı silahlı direnişe çağırmış, ancak ordunun gelmesiyle Erbil'e kaçmıştı.