Eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres öldü

İsrail'de 2007 ile 2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten 93 yaşındaki Şimon Peres, hayatını kaybetti.

İsrail'de 2007 ile 2014 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten 93 yaşındaki Şimon Peres, hayatını kaybetti. 

Felç geçirmesi nedeniyle iki hafta önce hastaneye kaldırılan eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in, 93 yaşında yaşama veda ettiği bildirildi. 

13 Eylül'de hastaneye kaldırılan Şimon Peres'in felç geçirdiği ve tedavi için uyutulduğu açıklanmıştı. 

ŞİMON PERES KİMDİR?

Şimon Peres 1923 yılında Polonya'da dünyaya geldi. 1934 yılında ailesiyle birlikte Filistin'e göç eden Peres, siyonistlerin Filistin'i işgal faaliyetlerinde önemli roller aldı. 

Siyonistlerin "terör teşkilatı" olarak bilinen Hagana'da silahlı faaliyet de yürüten Peres, İsrail kurulmadan önce Dünya Siyonist Kongresi delegeliğini de yaptı.

Peres, siyonistlerin 1982'de Lübnan'ı işgal etmesini, Birinci İntifada'nın "demir yumruk" siyasetiyle bastırılmasını ve yasadışı siyonist yerleşimlerin yaygınlaşmasını savunmuştu.

Peres'in başbakanlığı döneminde, 1996 yılında Lübnan'a yönelik operasyonda Kana mülteci kampına saldıran İsrail askerleri yüzlerce kişiyi öldürmüştü.

Harvard mezunu olan Peres, 66 yıllık siyaset hayatında 12 hükümette görev yaptı. İsrail parlamentosuna 1959 yılında seçilen peres, 2007 yılına kadar aralıksız olarak görev yaptı.

İki defa başbakanlık yapan Peres, 2007-2014 arasında cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturdu ve başbakanlık yaptıktan sonra bunu başaran İsrailli ilk siyasetçi oldu.

Şimon Peres 1994 yılında Nobel Barış Ödülü kazandı. Ödülü eski İsrail başbakanlarından İtzak Rabin ve Filistin Kurtuluş Örgütü Lideri Yaser Arafat’la paylaştı.