Eski CIA şefi: IŞİD'e karşı El Kaide'yi kullanalım

Eski CIA şeflerinden Petraeus'un, IŞİD'le savaşta El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ni kullanmayı önerdiği iddia edildi.

Dış Haberler

ABD öncülüğündeki uluslararası Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı koalisyon Irak ve Suriye'de bombardımanlarını sürdürürken, "IŞİD'e karşı kara gücü"nün kim olacağı da belirsizliğini koruyor.

Türkiye komuoyunda "çuvalcı general" olarak bilinen, ABD'nin Irak ve Afganistan'daki işgal güçlerinin eski komutanı ve eski CIA şefi David Petraeus'un, IŞİD'e karşı önerdiği "kara gücü" tartışma başlattı.

The Daily Beast'in iddiasına göre, Petraeus, ABD'li yetkilileri "sessiz bir biçimde" IŞİD'e karşı El Kaide'nin Suriye kolu Nusra Cephesi'ni kullanmaya çağırdı.

Beast, bu iddiayı, aralarında Petraeus ile doğrudan konuşan bir kişinin de bulunduğu "diyalogdan haberdar olan" 4 kaynaktan edindi.

Petraeus'un bu fikri, 2007'de Irak'ta başlatılan El Kaide karşıtı "Sahva" birliklerinden yola çıkarak ortaya attığı söyleniyor. Sahva birlikleri, El Kaide'ye karşı savaşta kullanılan Sünni gruplardı. Ancak bu gruplar daha sonra IŞİD'in bölgedeki tabanı haline gelmişti.

ABD'li yetkililerse, eski CIA şefinin bu önerisini "siyaseten zehirli, uygulamada neredeyse imkansız ve stratejik olarak riskli" olarak değerlendirdiler.