Esad'ın danışmanı: Muhalifler silah bırakmalı

Suriye'nin geleceğine dair görüşmeler devam ederken, Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban'dan önemli açıklamalar geldi.

Dış Haberler

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın danışmanı Buseyna Şaban, Suriye'de devam eden savaşa dair yapılan barış görüşmelerinin ancak "muhaliflerin" hükümete karşı mücadelelerini bitirmeleri halinde başarılı olacağını açıkladı. 

"Görüşmeler ancak farklı muhalif gruplar şiddete son vermenin zamanının geldiğini anladıklarında, silahlarını bırakıp, ulus içi diyaloglar kurmaya odaklanmalarıyla başarıya ulaşabilir" diyen Şaban, sürecin önemine dikkat çekti.

Şaban, hükümetin siyasi bir çözüme ikna olan gruplarla diyalog kurmaya hazır olduğunu  fakat "muhaliflerin" buna dair herhangi bir netlik göstermediğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu hafta Esad, Hasan Ruhani ve Tayyip Erdoğan'la görüşmüş, Suriye'ye dair yapılacak görüşmeler öncesinde diplomatik baskı kurmuştu. 

Çarşamba günü Suudi Arabistan'da buluşan Suriyeli "muhalifler" ise, El-Arabiya'nın bildirdiğine göre "bir değişim süreci için Esad'ın iktidarı bırakması" gerektiğinde mutabık kalmışlardı.

Fakat IŞİD'in Suriye'deki son kasabası olan Ebu Kemal'ın Suriye ordusu tarafından kurtarılmasıyla beraber Putin bir açıklama yapmış ve Suriye'deki askeri operasyonların azaltılacağı ifade etmişti.

Yapılan görüşmeler, dünyadaki politik ve ekonomik atmosferle beraber şekillenecek.

Putin'in ifade ettiğine göre, Suriye'de yeni bir anayasa, Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılacak bir seçim de, tartışılan seçenekler arasında.