'Esad ile IŞİD Palmira'da işbirliği yaptı' yalanı neden piyasaya sürüldü?

ABD'den yayın yapan bir kanal, "Esad-IŞİD işbirliği" belgelerine ulaştığını iddia etti. İşbirliğini kanıtladığı öne sürülen belgelerin çarpıtıldığı ortaya çıkarken, "neden" sorusu önem kazanıyor.

Dış Haberler

Suriye ordusunun, Rusya'nın da desteğiyle Palmira'yı Irak-Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kurtarmasının yankıları, olumlu ya da olumsuz sürmeye devam ediyor.

Özellikle ABD, Palmira zaferinin karşısına kendi zaferini koymak için çalışmak, o da olmuyorsa Palmira'yı itibarsızlaştırmak için çabalıyor.

Bunun son örneği, Sky News'ten Stuart Ramsay'in "Esad'la IŞİD Palmira'da işbirliği yaptı" haberi. Haber, bugün Türk medyasına da "düştü."

Habere göre, sızan IŞİD belgelerinde, Palmira'da IŞİD ile Suriye ordusunun "danışıklı dövüş" yaptığı görülüyor.

Yine iddiaya göre, Sky News'e konuşan eski IŞİD'liler, Palmira'nın orduya IŞİD tarafından seneler öncesine dayanan işbirliği anlaşmaları çerçevesinde geri verildiğini söylediler.

İddialar şöyle:

- Suriye yönetimi ile, IŞİD'in silahlarını Palmira'dan çekmesi yönünde anlaşma
- Gübre karşılığında petrol anlaşması
- Suriye ordusu bazı bölgelere saldırmadan önce IŞİD'in tahliye edilmesi anlaşması

Haberde, Sky News'in 18 ay boyunca Rakka kökenli, ancak şu anda Türkiye'de bulunan bir grupla temas kurduğu da söyleniyor. Bu grup, muhtemelen "Rakka Sessizce Katlediliyor" örgütü.

Bilgiler bu "anonim" gruptan alınıyor. Muhabir, "bilgileri bağımsız olarak doğrulatmak mümkün değil" diyor, ancak eski IŞİD'lilerin de bulunduğu bu ÖSO'cuların tanıklığını ve ele geçirdiği belgeleri doğru kabul ediyor.

Haberde, Palmira konusunda yalnızca Suriye ordusunun değil, Rusya Hava Kuvvetleri'nin de IŞİD'le "işbirliği" yaptığı ima ediliyor.

Peki belgeler gerçekten de bir "Esad-IŞİD işbirliği"ne mi işaret ediyor?

Sky News'te bahsi geçen "sızıntı" belgeleri gören ve daha önce de binlerce sızıntı belge okuyan akademisyen Aymenn J. Al-Tamimi, Twitter hesabından yazdığı mesajlarda, belgelerin hiçbirinin haberdeki hikaye ile ilgili olmadığını açıkladı.

Sky News'te, Palmira'daki ağır silahların bu kentten Rakka'ya taşınması yolunda emir verildiği yazıyor. Ancak Tamimi, bu emrin Sky News tarafından tahrif edildiğini söyleyerek, belgedeki emrin tamamını yayımladı.

Tamimi'nin aktardığına göre belgede bir IŞİD emiri, Palmira'daki ağır topların ve uçaksavarların bazılarının Rakka'ya "yeniden hazırlanmak" için taşınmasını, bazılarının ise Kalamun'a, "Nusayri ve Rafızilerin kalelerine saldırmak için" konuşlandırılmasını istiyor.

"Nusayri" Suriye ordusu, "Rafızi" ise Şiiler/İranlılar için kullanılan aşağılayıcı/tekfirci sözcükler.

Tamimi ayrıca, Sky News'in haberinde, belgelerin orijinallerine yer verilmemesini de eleştiriyor.

Dahası, aylarca süren Palmira operasyonunda 123'ü ordu-milis, 57'si sivil toplam 295 ölü vardı. "İşbirliği" yapmış iki unsur için, fazla kanlı bir çarpışma...

Peki bu kara propaganda haberi neden yapılmış olabilir?

ABD'nin Palmira'daki Suriye-Rusya zaferinden sonra bir "acil zafer" peşinde olduğu biliniyordu. Bunun için seçilen hedefse, IŞİD'in elindeki Menbic'di.

Menbic'i YPG öncülüğündeki Arap-Kürt koalisyonunun kurtarması planlanıyordu. Ancak Türkiye'nin itirazları sonucunda YPG devre dışı bırakıldı ve Suriye-Türkiye sınırında "ılımlı" gruplar IŞİD'e karşı desteklendi.

ABD'nin havadan, Türkiye'nin de karadan topçularla destek verdiği "ılımlılar", birkaç gün IŞİD'i gerileterek bazı köyleri ve Kilis-Elbeyli'nin karşısında Er-Rai'yi ele geçirmeyi başarmıştı.

Ancak IŞİD'in karşı saldırısı sonucunda hem "ılımlılar"ın eline geçen yerler yeniden IŞİD'in oldu, hem de Azez ile Mare de tehlikeli konuma düştü.

ABD'nin Palmira karşısında bir "zafer" elde edememesi ile Palmira zaferini itibarsızlaştırma girişimlerinin peş peşe gelmesi, yapılan "gazetecilik" faaliyeti hakkında bir fikir veriyor.