Esad: Erdoğan'ın teröristlere desteği olmasa çözüm kolay

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Körfez ülkeleri, Türkiye ve Batı'nın Suriye'deki silahlı gruplara desteğinin devam etmesi nedeniyle çözümün zorlaştığını söyledi. Esad, "her muhalife terörist dememek lazım" dedi.

Dış Haberler

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Avustralya televizyonu SBS TV'ye bir röportaj verdi.

Suriye krizinin bitip bitmeyeceği ile ilgili bir soruya, "Çözüm çok basit" diyen Esad, bir yandan Suriyeliler arası diyalog, diğer yandan da terörle mücadelenin devam etmesi gerektiğini söyledi.

Batılı ülkelerin, Katar'ın, Suudi Arabistan'ın ve Türkiye'nin teröristleri desteklediğini belirten Esad, bu ülkelerin teröristlere desteği kesmek istemediğini vurguladı.

Esad, bu desteğin kesilmesi durumunda Suriye'nin geleceğinin belirlenmesi işinin çok yakın olduğunu belirtti.

IŞİD'e karşı mücadelenin "geleneksel bir savaş" olmadığını söyleyen Suriye lideri, "endoktrinizasyon, bu en tehlikeli şey" diyerek askeri çözümün tek başına yeterli olmayacağını vurguladı.

Rakka'ya askeri olarak varmanın kolay olduğunun altını çizen Esad, Türkiye'nin, özellikle de Recep Tayyip Erdoğan'ın başından beri terör gruplarına destek verdiğini belirtti.

"Suriye'yi tecrit edilmiş bir askeri saha olarak düşündüğünüzde, o bölgeye [Rakka'ya] erişmenin birkaç ay ya da birkaç hafta sürer" diyen Beşar Esad, Türkiye'nin teröristlere verdiği desteği göz önüne almadan verilecek cevabın gerçekçi olmayacağını da sözlerine ekledi.

Siyasi çözüm isteyen muhalefet gruplarını "terörist" sayamayacaklarını belirten Esad, muhalefetin Suriyeli olması gerektiğini, Suudi Arabistan ya da başka ülkelerin vekillerinin muhalif sayılamayacağını belirtti.

2011'de ilk gösterileri başlatan herkesi "terörist" ya da "paralı asker" olarak göremeyeceklerini, içlerinde gerçekten reform isteyenlerin bulunduğunu kaydeden Beşar Esad, bununla birlikte çoğunluğun Katar tarafından finanse edilen kimseler olduğunu ve her şeyin böyle başladığını söyledi.

Kendilerinin reform yolunda ilerlediğini, anayasayı değiştirip muhalefetin talepleri doğrultusunda değişiklikler yaptığını belirten Esad, buna rağmen yaşananların reformla ilgili değil, Katar'dan gelecek paralarla ilgili olduğunu vurguladı.

ABD ile doğrudan bir temaslarının olmadığını, ancak "endirekt" yollarla görüşüldüğünü kaydeden Esad, "Bunu onlara söyleseniz, inkâr edeceklerdir" dedi.

Bazı işadamları aracılığıyla mesajlar iletildiğini söyleyen Esad, bununla birlikte ABD yönetiminin Suiye'deki krizin çözümü konusunda ciddi olmadığını da sözlerine ekledi.

Bush yönetimi ile Obama yönetimi arasındaki farkı da söyleyen Esad, "Önceki yönetim kendi askerlerini gönderirdi, şimdiki yönetim ise paralı askerlerini yolluyor" diye konuştu.

ABD'nin Libya, Irak, Suriye ve Yemen'de başarısız olduğunu kaydeden Esad, "Yalnızca kaos yarattılar" dedi. Esad, ABD'nin 50'lerden bu yana Ortadoğu'da kriz yarattığını, ancak hiçbirini çözemediğini vurguladı.

Batılı hükümetlerin çifte standarda sahip olduğunu belirten Suriyeli lider, bunların siyasi olarak kendilerine saldırdıklarını, ancak gizlice yetkililerini göndererek kendileri ile görüştüğünü söyledi.

Batılı yöneticilerin ABD'yi üzmek istemediğini belirten Esad, "Batılı yetkililerin çoğu ABD'nin kendilerine söylediği şeyleri tekrar ediyor" dedi.