Esad, ABD elçisine böyle bağırmış: Ders dinleyeceğim son ülkesiniz

ABD’nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "Bayağı sinirlendi, bana bağırdı ve 'İnsan hakları konusunda ders dinleyeceğim son ülke Amerika Birleşik Devletleri' dedi" ifadelerini kullandı.

ABD’nin eski Şam Büyükelçisi Robert Ford, Gazete Habertürk'ten Nalan Koçak'a açıklamalarda bulundu.

Esad'la yaptığı görüşemeyi aktaran Ford, "Sohbet ettiğinizde çok etkileyici olabiliyor, ikili ilişkileri iyi. Tanıştığım diğer Arap liderlerden hayli farklı. Mesela Mübarek’ten.. Onun gibi ağır bir duruşu yok. Daha mütevazı, daha çok Ürdün Kralı Abdullah’a benziyor. Fakat Esad’a hoşuna gitmeyen bir bilgi verdiğinizde, ona karşı çıktığınızda yalan söylüyor. Bana öyle bir şey söyledi ki ikimiz de bunun yalan olduğunu biliyorduk. İç savaş başlamadan önceki görüşmemizde insan hakları meselesinden bahsettim. Bayağı sinirlendi, bana bağırdı ve 'İnsan hakları konusunda ders dinleyeceğim son ülke Amerika Birleşik Devletleri' dedi" ifadelerini kullandı.

Trump'ın YPG'ye ağır silah verme kararını da değerlendiren Ford, "Hayır, hatta çok aptalca bir karardı. Kısa vadede iyi olabilir ama orta ve uzun vadede çok kötü sonuçları olabilir. PYD çok hırslı, bu Sünni radikal hareketlere desteği artırabilir. Rakka’yı IŞİD'den alabiliriz ama buna karşılık El Kaide 4.0 sürümü karşımıza çıkabilir. Halihazırda El Kaide 3.0 versiyonu İdlib’de" dedi.