Erdoğan'ın hayalleri tersine döndü: Türk jetleri Suriye'deki uçuşlarını durdurdu

Türkiye'nin, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon kapsamında Suriye'de yaptığı askeri uçuşların durdurulduğu açıklandı.

Dış Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye'de uçuşa yasak bölge hayalleri, tersinden gerçek oldu.

Hurriyet Daily News'dan Deniz Zeyrek'in haberine göre, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) karşıtı uluslararası koalisyon kapsamında Türk Hava Kuvvetleri'nin Suriye'de yaptığı askeri uçuşlar durduruldu.

Zeyrek'e konuşan bir diplomatik kaynak, kararın Rusya ile birlikte alındığını, Rusya'nın da Türkiye sınırındaki hava operasyonlarına ara verdiğini ileri sürdü.

Diplomatik kaynak, gerilimi azaltmak için diyalog kanalları yeniden tesis edilene kadar, yeni bir krizin yaşanmaması için bu kararın alındığını söyledi.

Ekim ayında, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal ettiği iddiaları nedeniyle iki ülke arasında bir iletişi hattı kurulmasına karar verilmişti. Benzer bir anlaşma, ABD ile Rusya arasında da yapılmıştı.

Bir başka kaynak, anlaşmaya rağmen Rus pilotların uyarılara cevap vermemesinin "tehdit" olarak algılandığını ve Su-24'ün "Suriye uçağı zannedilerek" bu nedenle düşürüldüğünü savundu.

Bir askeri yetkili de, uçağın düşürülmesinin Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal'ın bilgisi dahilinde ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi talimatıyla düşürüldüğünü söyledi.