Erdoğan Suudi Kralı’yla anlaştı

Suudi Arabistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud’la Suriye’de muhalefete desteğin artırılması konusunda anlaştı.

Dış Haberler

Suudi Arabistan ziyareti kapsamında Kral Selman bin Abdülaziz el-Suud’la görüşen Erdoğan, Suriye’de muhalefete verilen desteğin sonuç almayı hedefleyen bir biçimde artırılması konusunda anlaşmaya vardı.

Anadolu Ajansı’nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı iddiaya göre Suudi Kralı’yla Erdoğan arasında yapılan görüşmede siyasi, ekonomik, güvenlik ve savunma boyutları boyutları başta olmak iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da güçlendirilmesi üzerinde duruldu. Muhaliflere verilecek destek konusunda varılan anlaşmanın ayrıntılarına ise yer verilmedi.

‘VEKİLLER’ YENİDEN BARIŞIYOR MU?

Mısır ve Tunus’ta Müslüman Kardeşler’in iktidardan inmesiyle birlikte Türkiye'yle Suudi Arabistan arasındaki gerilim doruk noktasına çıkmıştı. Bu süreçte Katar’la birlikte Müslüman Kardeşler’den yana tavır alan AKP yönetiminin, Suriye’deki gelişmeler de dahil olmak üzere Suudi Arabistan yönetimiyle arası açılmış, ABD’nin bölgedeki vekillerinin birbirine düştüğü yorumları yapılmıştı.

Ancak Kral Abdullah’ın ölümünden sonra farklı bir dış politikaya yönelen Suudi Arabistan’ın Katar ve Türkiye’yle ilişkilerini düzeltmeye çalıştığına ilişkin işaretler son dönemde arttı. Kral Selman bin Abdülaziz’in yöneldiği yeni politik çizginin İran’a karşı yeniden Sünni ittifakı seçeneğini merkeze alacağı anlaşılıyor.

Bu çerçevede Şubat ayı içerisinde birbiri ardına Kuveyt Emiri Sabah el Ahmed el Cabir el Sabah’ın, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zeyid el-Nehyan’ın ve Katar Emiri Tamim bin Hamad el Tani’nin Riyad’ı ziyaret etmeleri dikkat çekiyor. Bunların yanı sıra Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Efkan Ala ve Necdet Özel’in Suudi yetkilerle yaptıkları görüşmeler de diplomatik ilişkilerdeki değişimin göstergesi olarak yorumlanıyor.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER UZLAŞMASI

Kral Selman’ın dış politikada yeniden ABD’nin diğer vekilleriyle aralarındaki gerilimi düşürme yoluna girmesinde Suudi dış politikasının bir dizi başlıkta tıkanmasının etkili olduğu söylenebilir. Suriye ordusunun muhaliflere karşı kaydettiği ilerlemeler, Yemen’de Suudi destekli yönetimin devrilmesi ve ABD ile İran arasındaki yumuşama bu başlıklardan bazıları.

Bu gelişmeler nedeniyle Türkiye ve Katar’la nikah tazelemeye yönelen Kral Selman yönetiminin, Müslüman Kardeşler’le de müzakerelere başladığı belirtiliyor. Riyad’ın Müslüman Kardeşler’i “terör örgütü” kabul etmesine rağmen bu durumun yakında değişebileceği, geçtiğimiz ay örgütün bazı temsilcileriyle kraliyet ailesinin bazı mensupları arasında görüşmelerin yeniden başladığı öne sürülüyor. Suudi Dışişleri Bakanı Suud el-Faysal’ın Suudi Arabistan’la Müslüman Kardeşler arasındaki ilişkilerin değişeceğini söylemesi de bunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

EN BÜYÜK YANSIMASI SURİYE VE MISIR’DA OLACAK

Türkiye ve Katar ile Suudi Arabistan arasındaki bu yakınlaşmanın en büyük yansımasının Mısır ve Suriye’de olması bekleniyor.

Tayyip Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Efkan Ala’nın Riyad’da Veliaht Prens Muhammed bin Nayef’le görüşmesi ve Necdet Özel’in Suudi Arabistan ziyaretinin de yeniden yakınlaşmanın arka planını oluşturmayı amaçladığı kaydedilirken, geçtiğimiz ay Büyükada savaş gemisinin Kızıldeniz’deki ortak tatbikata katılmak üzere Cidde limanına gönderilmesinin de yakınlaşmanın bir göstergesi olduğu yorumu yapılıyor.